IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с акции на италиански банки бе спряна заради големи колебания

Водещият бенчмарк на борсата в Милано е напът да изпрати най-лошия си ден от януари 2016 г.

14:42 | 28.09.18 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с акциите на някои банки беше спряна днес по обяд на фондовата борса в Милано заради прекомерни ценови колебания в резултат на обявения държавен бюджет на Италия, предаде AFP, цитиранa от БТА.

Сред банките с временно спрени продажби на ценни книжа са BPER Banca, Banco BPM, UniCredit и Intesa Sanpaolo.

Основният индекс на миланската фондова борса FTSE Mib изгуби 3,6 на сто до 20 736 пункта, след като Брюксел изрази недоволство от решението на италианското правителство да заложи в бюджета дефицит от 2,4 на сто от БВП. 

Акциите на BPER Banca са се сринали към обяд местно време с 9,10%, а на Banco BPM – с над 10%. UniCredit и Intesa Sanpaolo отчитат обезценяване на книжата си със съответно 8,30% и 7,72%.

Спадът, който отбелязва водещият бенчмарк на борсата в Милано, е напът да направи днешният ден най-лошият за местния капиталов пазар от януари 2016 г.

„Днешното решение на италианското правителство се разглежда като силно тревожен знак към Европейския съюз“, коментира Карло Алберто Де Каса от ActivTrades, цитиран от Market Watch. 

Търговията на финансовите пазари в Европа в петък започна с агресивни разпродажби на италиански държавни облигации, след като късно в четвъртък правителството на страната одобри висок бюджетен дефицит, влизайки по този начин в откри конфликт с европейските власти в Брюксел.

Движението на FTSE MIB в рамките на деня

Според новата средносрочна финансова рамка бюджетният дефицит ще бъде в размер на 2,4% от БВП през всяка една от следващите три години, което е далеч над бюджетните цели, заложени от предходното италианско правителство и много над предложението на икономическия и финансов министър  - технократа Джовани Триа, за дефицит от 1,6% в рамките на 2019-а година.

С това Рим показа, че не се поддава на натиска от Брюксел за прогресивно свиване на фискалната дупка, за да се ограничи прекомерно високия държавен дълг и одобриха доста високи бюджетни разходи, за да финансират предизборните си обещания. Новият закон също така е и победа за партийните лидери в управляващата коалиция срещу техния собствен финансов министър.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
ако Жабария има проблем, а тя има проблем, то ваще Uni Credit - Bulbank също имат проблем дан ревете после кат КТБто ..... :)) Така е кой си държи парите в банки тва е палажението ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 5 години
викаш, всичко може, само да не бачкат ... да ти имам и плоския мозък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
LaCosta
преди 5 години
Проблемът на Италия не може да се реши с девалвирането на еврото, тъй като колкото и да го девалвираме индустриално и технологично по-развития север на ЕС ще продължи да изсмуква капитала /и хората/ от все по-изоставащия и трупащ дългове юг /включително и България/.Иначе правилно посочваш, че единият от изходите е Италия да обяви фалит по своя дълг и вероятно точно натам върви с приемането на този бюджет. Но само фалит няма да стигне. Нужно е след това да се въведе отново италианската лира, която с новия си курс спрямо еврото ще покаже, че италианците са реално 2-3 пъти по-бедни отколкото сегашните им доходи в евро. Това е вариантът на бърза катастрофа, който е по-добрия за Италия, но ще отвори очите и на другите южни страни какво ги чака и реално ще ликвидира ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Всичко що е в южната част на Европа, е пълна дупка и въздух под налягане. Гърция издиша, Испания също, сега е ред на Италия. 44
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 17
studioaa
преди 5 години
Италия няма друг избор освен или да банкрутира по своя дълг или да девалвира валутата си. Изход чрез икономии или икономически растеж няма... Следователно е наложително Италия или да излезе от еврозоната или еврото да се девалвира с 30-50%. И в двата случая губещ е европейския съюз и еврокрацията. Долу европейския съюз, долу еврозоната и еврото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още