fallback

Година след неуспеха да отдели Каталуния от Испания Пучдемон създава нова партия

Новата партия, която Пучдемон иска да учреди вече има 50 000 симпатизанти, според инициаторите й

18:57 | 27.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преди една година Карлес Пучдемон заплаши да наруши 

единството на Испания, обявявайки независимост на автономната област Каталуния.

В събота бившият регионален премиер ще се опита да обедини всички сепаратисти, за да постигне мечтата си за независима Каталуния, информира БТА.

Мнозина от неговите някогашни съюзници, някои от които са в затвора, не са склонни да влязат в неговата нова партия „Крида" („Призив"), чийто учредителен конгрес ще се проведе в събота вечер в Манреса, на 60 километра северно от Барселона.

Няма нищо случайно нито в датата, нито в мястото. Манреса се намира на едва 6 километра от затвора Ледонерс, където сепаратистки лидери очакват да бъдат съдени заради бунта си. А датата 27 октомври е точно една година, след като каталунският премиер обяви независима република Каталуния. В отговор на неговите действия централното правителство, тогава начело с консерватора Мариано Рахой, отмени автономията на този богат регион с със 7,5 милиона жители и уволни правителството на Пучдемон.

И докато последователите на Карлес Пучдемон ще слушат тази вечер речта му на голям екран, най-радикално настроените сепаратисти от Комитетите за защита на републиката насрочиха демонстрации в Барселона пред централата на регионалното правителство, ръководено от поддръжника на линията на Пучдемон, Ким Тора, за да го упрекнат, че е прекалено предпазлив.

Новата партия, която Пучдемон иска да учреди и която е подкрепяна от Ким Тора, вече има 50 000 симпатизанти, според инициаторите й. Тя цели да събере привържениците на идеята за независимост, които сега са разделени в три парламентарни групи, посочва още БТА.

Пучдемон в момента живее в изгнание в Белгия заради издадената от Испания заповед за арест по обвинения в бунт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още