fallback

Еманюел Макрон: Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за своята отбрана

Френският президент защити своята инициатива за подобряване на отбраната на Европа по време на срещата с Тръмп

14:00 | 10.11.18 г. 7

Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за своята отбрана, заяви френският президент Еманюел Макрон, като по този начин изрази своето съгласие с мнението на американския държавен глава Доналд Тръмп, че европейските страни са длъжни да увеличат разходите за своите отбранителни силни, съобщава Ройтерс.

Доналд Тръмп е на двудневна визита във Франция по случай стогодишнината от края на Първата световна война, припомня Investor.bg. 

Френският президент защити своята инициатива за подобряване на отбраната на Европа по време на срещата с Тръмп.

Началото на срещата беше съпътствано от напрежение, след като американският президент определи като „обидно”женалието на Макрон за европейска армия.

Френският държавен глава защити своята идея, заявявайки, че е несправедливо сигурността на Европа да се гарантира изцяло от Вашингтон.

„Именно поради тази причина аз вярвам, че имаме нужда от повече отбранителни способности, за да поемем тази част от тежестта”, заяви Макрон.

Той изтъкна факта, че САЩ не се консултират и не питат европейските страни, когато изготвят своите финансови цели за въоръжението си.

Френският лидер заяви категорично, че планът за създаване на обща европейска войска по никакъв начин не е насочен срещу САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още