fallback

Италия е склонна да намали дефицита си… с 0,1 процентни пункта*

Правителството в Рим не е склонно да се откаже от скъпоструващите си предизборни обещания за социална и пенсионна реформа

14:55 | 27.11.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Италианското популистко правителство все пак разглежда варианти за намаляване на целите си за дефицит през 2019 г. Това обаче не означава, че властите в Рим имат намерение да удовлетворят Европейския съюз.

По думите на икономическия съветник на вицепремиера Матео Салвини разглежданото намаление ще е с между 0,1 и 0,2 процентни пункта. Според Армандо Сири понижението на дефицита може да стигне до 2,2-2,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). В същото време властите не са се отказали от плановете си за скъпоструващи на бюджета социални и пенсионни реформи, които да бъдат осъществени до Коледа.

Правителството няма да отлага въвеждането на базовия доход за най-бедните и промените за понижаването на пенсионната възраст, посочи Сири в интервю за Bloomberg. Също така не се предвижда и да се намали броят на бенефициентите на новите мерки.

„Ако можем да възстановим 0,1 или 0,2 (процентни пункта – бел. ред.) премахвайки някои инвестиции от обхвата на бюджета, ще го направим“, заяви Сири. Той допълни също, че това би могло да включва инвестиции за помощи при бедствия, обхващащи територии, пострадали от наводнения.

Междувременно стана ясно, че представителите на европейските правителства се очаква да подкрепят в четвъртък дисциплинарната мярка на Европейската комисия срещу Италия заради прекомерно високия дефицит на страната. Това става ясно от документ, видян от Ройтерс, и съобщения на източници от Брюксел.

Мярката се очаква да бъде одобрена тази седмица въпреки склонността на Рим да смекчи позицията си.

Независимо от това според един от източниците решението за нейното започване може да бъде забавено до февруари, в съответствие с европейското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още