fallback

Протестите може да струват на френския растеж 0,1 процентни пункта

Според финансовия министър недоволството ще се отрази в резултатите за четвъртото тримесечие на годината

13:10 | 10.12.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Френският президент Еманюел Макрон трябва да сложи край на протестите в страната, които ще отнемат от икономическя й растеж 0,1 процентни пункта. Това заяви френският министър на икономиката Брюно льо Мер, според когото държавният глава трябва да обедини разединената от силите на глобализацията страна.

Протестите продължиха в Париж и други градове в близост до столицата и този уикенд за четвърта поредна седмица, след като започнаха като недоволство срещу високите жизнени стандарти и впоследствие прераснаха в по-обширно недоволство срещу държавния глава.

„Нашата държава е дълбоко разединена между тези, според които глобализацията им е донесла ползи, и другите, които не могат да свържат двата края, според които… глобализацията не е възможност, а заплаха“, заяви Льо Мер пред телевизионния канал RTL, цитиран от Ройтерс.

„Ролята на президента е да обедини страната“, допълни той.

Льо Мер не даде прогноза за точна цифра за годишния икономически ръст на страната през 2018 г., но заяви, че вълната от недоволство накърнява образа на Франция сред международните инвеститори и ще отнеме 0,1 процентни пункта от производството през последното тримесечие.

Финансовият министър също така повтори желанието си да бъдат ускорени данъчните съкращения, но посочи, че не подкрепя възстановяването на данъка върху богатството, който Макрон нямали след идването си на власт и заради който той получи прякора си „президента на богатите“.

„Данъкът помогна ли за намаляването на бедността, намаляването на дълговете, намаляването на обществените разходи? Не. Ако искате да тръгнете на лов за пари, идете да чукате по вратата на дигиталните технологични компании“, каза Льо Мер.

В четвъртък финансовият министър посочи, че Франция ще въведе дигитален данък за големите технологични компании на национално ниво от 2019 г., дори и ако страните от Европейският съюз не успеят да постигнат споразумение за данъците върху дигиталните приходи за целия блок.

„Време е те да платят справедлив размер данъци“, посочи той пред RTL в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още