fallback

Политолог: Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед

Тя е призована да води партия, която е дълбоко разделена и се опитва да защитава позиция, която не подкрепя, коментира британският премиер

12:17 | 11.12.18 г. 8

"Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед. Нейната позиция става все по-трудна". Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР политологът Илия Марков от Института за европейски политики.

В момента премиерът Тереза Мей се опитва да получи подкрепа от европейските лидери за промени в споразумението й за Brexit. Мей отложи насрочения за днес вот в парламента по подписаното споразумение и заяви вчера, че иска да получи допълнителни уверения от ЕС по т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница.

По думите на Марков Мей е призована да води една партия, която е дълбоко разделена и се опитва да защитава позиция, която тя не подкрепя. “… защото се знае, че Мей беше един от хората от Консервативната партия, които бяха против излизането на Великобритания от Европейския съюз", уточни Марков.

Според него при Brexit губят и двете страни – и Великобритания, и ЕС. Негативните последици ще са и за двете страни.

"Доста по-негативни ще са последствията обаче за Великобритания, особено при т.нар. "хард Brfexit" - при излизане без сделка, защото те не са подготвени за редица неща, които ще се случат. "Това, което договори Мей, е едно отлагане във времето на преговорите, тъй като Великобритания остава в единния пазар, остава в митническия съюз и се поставя един срок от около 2 години, в който да се договорят всички конкретни условия", добави той.

Политологът прогнозира, че ако Тереза Мей подаде оставка, ще се изострят боричканията в Консервативната партия, които вече са видими.

"Има няколко центъра, които се опитват да изтеглят чергата към себе си - един от които е Борис Джонсън, който е известен с това, че беше написал две писма с позициите, които ще защитава, в зависимост от позицията на Дейвид Камерън. Ако Камерън беше защитил позицията за излизане от ЕС, Джонсън щеше да е за оставане. Той е човек, който се грижи единствено за своята кариера", коментира Марков.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още