IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще е сред трите държави с най-стабилен ръст на БВП в региона през 2019 г.

С около 4-4,5% ще расте кредитирането в ЦИЕ през тази година, прогнозира УниКредит на годишния икономически форум Euromoney 2019

11:54 | 16.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В очакване на нови сливания

Според тях състезанието за пазарен дял продължава и има потенциал и от гледна точка на сливания и придобивания. По отношение на банкови приходи в сравнение с предходни години, нетният лихвен приход се възстановява от ниските си нива през 2015-2016 г. и през 2019 г. се очаква да съставлява две трети от приходите в банковия сектор в ЦИЕ.

Разходите също се увеличават, при което се усеща натиска на възнагражденията, при все че съотношението разходи/приходи се очаква да остане стабилно в периода 2020-2023 г. и да не повтори значително подобрените стойности от предходните години. Цената на риска от гледна точка на провизиите за загуби по кредити спрямо брутното кредитиране, се очаква да остане много ниска (77 б. п. п. за ЦИЕ с изключение на Русия и Турция), но постепенно да се нормализира.

Подобреното качество на активите - по-ниският процент на необслужваните кредити се отразява в по-ниски разходи за провизии за загуби по кредити - е било основен фактор за генериране на доходност през последните години: доходността за пазарите на ЦИЕ е нараствала постоянно година след година в периода от 2013 до 2017 г. 

Възвръщаемостта на собствения капитал, например, е понастоящем около 10% на ниво банкова система (ЦИЕ с изключение на Турция и Русия) и се очаква да остане на същите нива.

„Икономическият прогрес в ЦИЕ през последните две десетилетия е забележителен. Регионът е добре снабден с банки, високоликвиден и се характеризира с високо ниво на конкуренция. С нашата солидна лидерска позиция и сериозния ни ангажимент към региона, УниКредит ще продължи да подпомага икономическия растеж на пазарите на ЦИЕ, в които ние работим. Регионът на ЦИЕ е и ще продължи да бъде основен фактор на растежа на УниКредит”, каза Карло Вивалди, директор на УниКредит за ЦИЕ, на годишния форум на Euromoney.

С поглед към клиентите

„Бързо променящата се бизнес среда и предизвикателствата, наложени от дигиталния пейзаж, заедно с потребността от постоянно подобряване на клиентското преживяване, станаха едни от най-важните области за инвестиране на компаниите. В настоящия конкурентен пазар това са императивите за пазарните лидери, тъй като клиентите очакват техните доставчици на финансови услуги да поддържат ритъма на промяната. В резултат от това интеракциите, които клиентите осъществяват със своите банки, се характеризират от все по-нарастваща степен на автоматизация чрез дигиталните процеси”, добави Андреа Диаманти, директор на Корпоративно инвестиционно и частно банкиране за ЦИЕ в УниКредит.

През 2018 г. станахме свидетели на усилена дейност по сливания и придобивания в банковия сектор на ЦИЕ. Миналата година видяхме организиран изход на гръцките банки от югоизточните европейски пазари, консолидацията на държавните банки в Русия под ръководството на централната банка и обявените приватизации в Словения и Сърбия. След динамичната 2018 г. ще очакваме да видим подобна силна пазарна дейност през 2019 г., задвижвана от югоизточните европейски пазари, благодарение на сделки и първично публично предлагане, които вече са били обявени, намаляване на рисковите експозиции от някои регионални групи и в резултат от приватизациите в дадени страни (като Словения и Сърбия), беше заключено още по време на семинара на Euromoney, на който домакин беше УниКредит.

Регионът ЦИЕ – Ключов фактор за растежа на УниКредит

“ЦИЕ продължава да бъде важен фактор за растежа на УниКредит с още по-засилена лидерска позиция и още по-голям ръст от клиенти през 2018 г. Ние сме най-големият кредитор в региона (64,2 млрд. евро7) с 11,7% пазарен дял (банкиране на дребно и корпоративно банкиране) в кредитирането и стабилен ръст през последните 5 години.

УниКредит се класира на първо място в ЦИЕ като цяло от гледна точка на общ брой активи и в топ 5 в повечето страни от ЦИЕ поотделно“, каза по време на форума Euromoney Карло Вивалди.

Клиентската база на УниКредит в ЦИЕ нараства постоянно спрямо нашата цел от 2.6 милиона нетни нови клиенти до края на 2019 г. Качеството на портфейла също се подобрява с коефициент на брутни необслужвани експозиции, намален с 229 б.п. (от 8.9 до 6.5%) през септември 2018 г. в сравнение със септември 2017 г.
В резултат от това възвръщаемостта на разпределения капитал отбелязва 15.7% за първите девет месеца от 2018 г., което още веднъж подчертава стабилната печалба на подразделение ЦИЕ. Освен това мобилните банкови потребители се очаква да нараснат от 38.2% от всички клиенти през третото тримесечие на 2018 г. до 47% за следващата година, стана ясно още по време на форума.

Успехът на УниКредит в региона се основава на нейната солидна клиентска база - със силно местно покритие и управление на отношенията с клиентите и способност да оползотвори глобалните продуктови направления. Банковата група предоставя най-добрите в класа си услуги и експертиза на групово ниво, за да обслужва своите клиенти по най-добрия възможен начин. Пазарна позиция на УниКредит в Централна и Източна Европа предлага на местните банки съществени конкурентни предимства благодарение на безспорната разпознаваемост на бранда, достъпа до международните пазари, споделянето на най-добри практики и значителните икономии от мащаб.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още