IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия ще отговори и на САЩ, ако разположат ракети в Европа

Държавният глава предупреди, че е готов да предприеме огледални и асиметрични мерки срещу евентуални американски действия

14:50 | 20.02.19 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Владимир Путин по време на обръщението си&nbsp;към Федералното събрание. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин по време на обръщението си към Федералното събрание. Снимка: Ройтерс

Русия ще насочи отговора си не само към държавите, където Вашингтон ще разположи ракети със среден и голям обсег на действие, но и към самите САЩ, в случай че почувства заплаха. Това заяви руският президент Валдимир Путин в ежегодното си послание към Федералното събрание.

Държавният глава дори предупреди, че е готов да предприеме огледални и асиметрични мерки, съобщава ТАСС.

В изказването си Путин наблегна на това, че властите в Москва нямат намерение първи да разполагат подобни военни съоръжения. Той обаче уточни, че „ако те наистина бъдат произведени и разположени на европейския континент – а САЩ имат такива планове, във всеки случай не сме чули обратното, то това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, ще създаде за Русия сериозна заплаха“, тъй като някои от тези класове ракети могат да стигнат до Москва за 10 до 12 минути.

„В такъв случай ние ще бъдем принудени... да предприемем огледални и асиметрични действия“, посочи още Путин.

В началото на годината САЩ започнаха процеса по излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, който ще продължи шест месеца (до август). В отговор руската страна също обяви, че излиза от споразумението.

Путин също така допълни, че Москва иска приятелски отношения с Вашингтон, като всички действия на Русия в сферата на сигурността са с отбранителен характер. Според президента „в последните години“ САЩ водят спрямо Русия политика, която едва ли би могла да се нарече приятелска. “Законните интереси на Русия се пренебрегват, постоянно се организират различни антируски акции, абсолютно непровокирано от наша страна се въвеждат все нови и нови незаконни от страна на международното право санкции“, посочи държавният глава.

Друга тема, която той засегна в годишното си обръщение бе и тази за икономическото състояние на Русия, рисувайки една относително положителна картина въпреки оценките на някои анализатори, според които облаците над страната се сгъстяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 27
Dimioi
преди 5 години
Жуженцето ще отговори с монтирана прашка върху ВАЗ и един пиян казак да стреля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 13
многодобре
преди 5 години
...за теб може и да са глупости! ...но според мен, онези перковци отвъд океана знаят много добре, че времето им на доминиращи в този наш грешен свят е вече минало. ....изтече и те освен едни задлъжняли люде друго не са! ...а ти си пише тука каквото си искаш и си се смей, ...САМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 5 години
Не пиши небивалици, а отговори на Крокодила Ганди от руските сайтове : "Интересно, а у США есть ракеты?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 5 години
Спомням си как плашеше Румъния о Полша, за съгласието им да разположат елементи на ПРО на САЩ на своя територия. "Сега ще разберат, как се живее под прицел" - зъбеше се позеленял той. Е и. Румъния направи близо 8% растеж на БВП. Така че на всеки непредубеден наблюдател е ясно, че като не може да каже и направи нищо в страната си, ще се опита да насочи вниманието навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 27
Valentin13
преди 5 години
Россия продолжает ускоряться на *** в демографическую яму. По итогам 7 месяцев 2018 года естественная убыль населения достигла 170 тысяч человек и стала рекордной за 10 лет.Продолжающийся спад рождаемости наложился на рост смертности, а в результате скорость, с которой вымирает страна, достигла 5 тысяч человек в неделю или 700 человек в день.Как сообщает Росстат, за январь-июль в стране родились 928,9 тысячи человек - на 40 тысяч меньше, чем год назад. Число умерших выросло на 15 тысяч человек и достигло 1,099 миллиона.В целом по стране смертность превысила рождаемость в 1,2 раза, но на уровне отдельных регионов статистика близка к демографической катастрофе. В каждом третьем субъекте РФ умирает людей в 1,5-2 раза больше, чем рождается.Количество новорожденных сокращается фронтально - в 83 субъектах из 85, смертность увеличивается в 54 регионах.За пределами мегаполисов страна постепенно превращается в пустыню: с момента развала СССР население Мурманской области сократилось на 34%, Сахалина - на 31%, Архангельской области - на 26%, указывает завотделом международных рынков капитала ИМЭМО РАН Яков Миркин. Каждого пятого гражданина потеряли Амурская, Кировская, Ивановская, Тверская, Тамбовская и Костромская области. Больше чем на 15% сократилось население в Смоленской, Владимирской, Рязанской и Орловской областях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 35
77_tss
преди 5 години
Края му иде на тоя кремалски диктатирски пигмей.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 28
марин
преди 5 години
Ножицата се обажда, без дори някой да е ударил по масата и повтаря застотен път, коя държава е единствената и най-голямата заплаха за живота на планетата Земя в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 13
многодобре
преди 5 години
...повтаря им го / на ястребчетата / за стотен път, че няма да се занимава много с целите из Европа, от които ще летят ракети към Русия, а ще думка по континента Америка и местата от където идват заповедите! ...дано да го проумеят тези алчни "перушинести" твари и се спрат най-сетне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 23
Valentin13
преди 5 години
Объемы жилищного строительства в России четвертый год подряд падают на фоне сжатия платежепособного спроса и падения реальных доходов населения, которые обвалились на 12% за время кризиса и отказываются расти, несмотря на декларируемое повышение зарплат бюджетников.Как сообщил Росстат, в январе строители сдали заказчикам 4,2 млн квадратных метров жилой площади, что на 16,8% меньше показателя за тот же месяц прошлого года.По сравнению с декабрем спад ускорился почти вдвое - тогда он составлял 8,9%, а по сравнению с итоговой цифрой за прошлый год (минус 4,9%) - в 3,5 раза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още