fallback

Русия обеща да отговори на новите санкции от Европейския съюз

Страната се зарече да не остави без отговор "враждебните действия"

13:53 | 16.03.19 г. 14
Автор - снимка
Създател

Русия ще отговори на новите санкции на Европейския съюз (ЕС), обяви Министерството на външните работи на страната, без да даде подробности за това какви мерки ще бъдат предприети, предава Ройтерс.

В петък ЕС добави още осем руснаци към списъка си със санкции във връзка с конфликта между Русия и Украйн в Азовско море. В списъка попаднаха и високопоставени служители на службите за сигурност, както и военни командири, които ЕС обвинява, че са попречили на достигането на украински кораби до пристанището.

Новините от ЕС съвпаднаха с петата година от анексирането на Крим от Русия и бяха координирани със САЩ и Канада. Двете страни също въведоха нови санкции.

„Руската страна няма да остави без отговор враждебните действия на Европейския съюз“, гласи изявлението на министерството.

ЕС наложи забрани за пътуване и замразяване на активите на руски представители на властта във връзка с инцидента в Азовско море миналия ноември, когато руският флот залови 24 украински моряци и техните кораби в близост до Крим.

„Твърденията на ЕС, че Русия е „нарушила международното право“ и е използвала неоправдана сила, не отговарят на реалността“, посочва министерството. „Извинението за поставянето на нашите сънародници в списъка със санкции изненадва с лицемерието и цинизма си“.

В съобщението се посочва още, че хората, попаднали в черния списък, просто са си вършили работата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още