IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещанието на Тереза Мей да подаде оставка не е било убедително за много депутати

Лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин разкритикува хода на премиерa

22:51 | 27.03.19 г.
<p>
	Британският премиер Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

 

Обещанието на британската премиерка Тереза Мей да подаде оставка, ако парламентът одобри договореното от нея споразумение с ЕС за излизането на страната от съюза, не е убедило много подкрепящи Brexit депутати от управляващата Консервативна партия да гласуват в подкрепа на сделката. Това заяви говорител на т. нар. Група за европейски изследвания, която обединява депутати консерватори, искащи Великобритания да напусне Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Според заместник-политическия редактор на в. "Таймс" Сам Коутс бившият министър на външните работи Борис Джонсън, отявлен евроскептик, обаче е решил да подкрепи сделката, след като Мей обяви, че ще се оттегли.

По оценки на източник от Групата за европейски изследвания около 40 депутати са променили позицията си и също ще гласуват в подкрепа на споразумението.

За да бъде одобрена сделката обаче, е необходимо общо 75 законодатели да направят това.

Лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин разкритикува хода на премиерa. Обещанието, дадено от Тереза Мей на депутатите от нейната Консервативна партия, показва, че "нейните хаотични преговори за Brexit са за управлението в партията, а не за принципи или за обществения интерес", написа той в Twitter.

Корбин коментира, че смяната на правителството не бива да бъде резултат от вътрешнопартийни пазарлъци на консерваторите и че "хората трябва да решат".

Ако споразумението за Brexit не бъде одобрено тази седмица, Лондон ще има срок до 12 април да предложи нов план или да реши да напусне без споразумение. Ако Мей получи одобрение тази седмица, датата на напускане ще бъде 22 май.

Британският премиер Тереза Мей е казала днес пред депутатите от своята Консервативна партия, че ще подаде оставка, ако сделката й за Brexit бъде одобрена от парламента, предаде Ройтерс, като се позова на законодатели, присъствали на срещата.

Мей не е посочила конкретна дата, но е оставила впечатление, че ще се оттегли "доста скоро", каза един от тях.

Според негов колега Мей е говорила много емоционално.

Тереза Мей признала на срещата, че е налице желание "за нов подход, за ново лидерство" в следващата фаза от преговорите с ЕС, която ще определи бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. "Няма да преча", е заявила Мей, цитирана от своята канцелария, предаде Франс прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още