fallback

ЕС глоби Fitch с рекордните 5,13 млн. евро заради конфликт на интереси

20% от подразделенията на агенцията във Великобритания, Франция и Испания са били индиректно собственост на един човек с място в бордовете на оценявани компании

14:22 | 28.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател

Пазарният регулатор на Европейския съюз наложи рекордна глоба на рейтинговата агенция Fitch в размер на 5,13 млн. евро за нарушаване на правилата, целящи избягването на конфликт на интереси, съобщава Ройтерс.

Европейският орган за ценните книжа и фондовите борси съобщи в четвъртък, че в периода между юни 2013 г. и април 2018 г. 20% от подразделенията на компанията във Великобритания, Франция и Испания са били индиректно собственост на един човек чрез компания във Франция.

В същото време акционерът, чието име не се споменава, е бил член на управителните съвети на три други структури, оценявани от трите клона на Fitch.

От своя страна рейтинговата агенция заяви, че нарушенията не са се отразявали на направените от нея оценки. „Вече нямаме отделни индивидуални акционери, които може да се окажат в позиция да заемат места в управителни съвети на оценявани структури“, посочиха от агенцията.

Fitch е собственост на американската компания Hearst, която купи дялове от френската Fimalac. Тя е и една от Голямата тройка - кредитни агенции заедно със Standard & Poor’s и Moody’s, които доминират сектора в световен мащаб.

Според европейския регулатор глобата отразява съзнателните действия на трите клона на Fitch и е наложена, за да се предотвратят подобни действия и от други компании в бъдеще.

Европейският орган за ценните книжа и борсите наложи на Fitch друга глоба в размер на 1,4 млн. долара през юли 2016 г., след като стана ясно, че анализатори на агенцията са предавали информация за държавен рейтинг на високопоставени представители на компанията собственик, преди да бъдат оповестени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още