fallback

Макрон: Трябва да действаме по-бързо и решително за европейското възраждане

Европейските граждани ще трябва да изберат дали да продължим да градим заедно или искаме да разрушим Европа, каза френският президент

17:39 | 09.05.19 г. 7

Еманюел Макрон (вдясно) и Доналд Туск (вляво) позират за семейна снимка по време на срещата на върха в Сибиу. Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС трябва да се заеме с три ключови приоритета - климат, гранична сигурност и икономика с поглед към бъдещето, докато гражданите се готвят да отидат до урните този месец, за да гласуват за или против европейския проект. Той каза това преди днешната среща на върха на ЕС в румънския град Сибиу, предадоха ДПА и БТА.

„Над 400 милиона европейски граждани ще трябва да избират при много ясна алтернатива: искаме ли да продължим да градим заедно, евентуално по различен начин, правейки нещата по-добре, или искаме да разрушаваме, да разрушим Европа и да се върнем към национализма?", заяви Макрон. „Според мен това е решаващ избор за следващите години", допълни той.

„Трябва да действаме по-бързо и с по-голяма решителност за европейското възраждане. Климатът, граничната сигурност и модел на растеж, социален модел...е това, което наистина искам в идните години“, посочи френският президент.

Макрон изрази задоволство, че осем от държавите членки на ЕС подкрепят инициативата за климата, която той предложи за днешната среща на върха и изрази надежда и Германия да се присъедини към нея.

Франция и още седем страни членки на ЕС предложиха обсъждането на „нулеви нетни емисии на парникови газове“ до 2050 г. на срещата на върха в Сибиу, която е наситена със символи, но не се очаква да донесе конкретни решения.

Това отчасти отразява колко смутни са времената за Европейския съюз.

Разделен по теми от миграцията до демократичните стандарти, ЕС трябва да се справя с Brexit и вълна от популизъм и е изправен пред външни предизвикателства от Китай до Русия и САЩ. Той също така изостава по теми от климатичните промени до киберсигурността.

Ръководни позиции за запълване

По-непосредствени последици може да има от неофициални разговори за назначаването на нови хора на най-влиятелните позиции в ЕС – президент на Европейския съвет, председател на Европейската комисия и на Европейския парламент, гуверньор на Европейската централна банка и ръководител на съвместната дипломатическа служба.

И петте поста ще бъдат заети от нови хора по-късно тази година, а отиващият си Европейски парламент вече определи кандидатите си за ръководител на Комисията, сред които консервативния германец Манфред Вебер и холандския социалист Франс Тимерманс.

Националните лидери обаче искат да запазят твърд контрол върху процеса, в който партийните политики, географията, политическите приоритети и профилите на кандидатите играят определена роля.

Туск иска да свика нова среща на върха в Брюксел на 28 май, два дни след изборите за Европейски парламент, за да могат националните лидери да обсъдят резултатите и да се договорят за следващите си стъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още