fallback

Борис Джонсън: Великобритания няма да плати нищо на ЕС, ако не получи по-добра сделка

Основният кандидат за наследник на Тереза Мей заяви, че граничните въпроси с Ирландия трябва да бъдат решени като част от дългосрочно споразумение

13:00 | 09.06.19 г. 20

Основният кандидат за наследник на британския премиер Тереза Мей Борис Джонсън заяви, че ще задържи договореното изплащане на 39 млрд. паунда (50 млрд. евро) към Европейския съюз (ЕС), докато блокът не предостави на Обединеното кралство по-добри условия за излизане, съобщава Ройтерс.

ЕС многократно подчерта, че не възнамерява да възобновява обсъждането на вече договореното споразумение за Brexit, което беше постигнато с Тереза Мей преди 2018 г. 

Въпросната сделка вече три пъти беше отхвърлена от британския парламент, което накара Мей да подаде оставка като лидер на Консервативната партия в петък.

Джонсън, който изпълняваше длъжността на министър на външните работи в кабинета на премиера, е много популярен сред консерваторите.

Очаква се през следващите няколко седмици да бъде избран нов лидер на партията.

Джонсън определи парите, необходими за постигането на „добра сделка“ като „чудесен лубрикант“.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, но ако парламентът не успее да приеме сделката дотогава, и ако правителството не успее да получи ново отлагане на Brexit, съществува риск от сериозно икономическо безредие.

Въпросните 39 млрд. паунда представляват неизплатени задължения на Кралството към ЕС, които трябваше да бъдат прехвърлени постепенно в продължение на няколко години, съгласно постигнатата сделка между Мей и Брюксел.

Според Джонсън граничните споразумения с Ирландия трябва да бъдат уредени само като част от дългосрочно споразумение, което отхвърля „предпазната мярка“, която би премахнала проверките на границата със Северна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още