fallback

МВФ: Демографски проблеми задушават растежа на страните от ЦИЕ

Доходът на глава от населението в региона ще се повиши до 2050 г. до 60% спрямо нивата в Западна Европа

17:29 | 15.07.19 г. 8

Бързо намаляващото и застаряващото население в Централна, Източна и Югоизточна Европа може значително да попречи на икономическия растеж и доближаването до по-развитите европейски икономики, коментират от Международния валутен фонд в понеделник, съобщава Ройтерс.

Заместник-управляващият директор на МВФ Тао Джан каза на конференция в Дубровник, че общото население на региона ще намалее с 12% до 2050 г. поради застаряване и миграция. Работната сила вероятно ще се стопи с 25%. Той визира предимно страните членки на Европейския съюз от Централна и Източна Европа, но и тези, които в момента кандидатстват за влизане в Съюза и които преди това са били част от комунистическия блок. Много голяма част от работната ръка напуска региона в последните години, за да работи в по-богатата Западна Европа.

„Намаляването на предлагането на работна ръка и по-ниската производителност на по-възрастните работници заедно с по-големия натиск върху публичните финанси може да струва на държавите около 1% от БВП на година“, обяснява Тао Джан.

Доходът на глава от населението в региона ще се повиши до 2050 г. до 60% спрямо нивата в Западна Европа. За сравнение, в момента този дял е 52%.

„Без настоящия демографски натиск регионът би могъл да достигне 74% от равнището на доходите в Западна Европа за същия период“, обясни още заместник-управляващият директор на МВФ.

Страните членки на Европейския съюз в Централна и Югоизточна Европа се очаква да отчетат икономически растеж между 2,6% и 4,6%. В ЕС като цяло икономиката се разширява с 1,4%.

За да се смекчат перспективите за отслабване на растежа за страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, Тао Джан посочва, че може да се работи в посока наемане на повече чуждестранни работници, създаване на стимули за връщане на квалифицирани служители и привличане на повече жени и възрастни хора към пазара на труда. Той акцентира и върху повишаване използването на технологиите чрез нарастване приложението на роботи.

От МВФ също препоръчват образователна реформа и инвестиции в различни обучения, за да се гарантира, че служителите ще се възползват от технологиите и автоматизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още