fallback

Европа може да бъде ударена с милиарди евро заради спора за „Северен поток 2“

Според лобист опитът на сегашната ЕК да спре завършването на газопровода може да засегне данъкоплатците, които ще трябва да плащат обезщетения и глоби

17:11 | 19.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) и компанията оператор на проекта „Северен поток 2“ се насочват към правен арбитраж заради техния спор, което може да доведе до сериозни глоби за сметка на европейските данъкоплатци и несигурност за дружеството, ръководено от „Газпром“, съобщава Euractiv.

Предоставеният от ЕК краен срок за оператора, до който компанията трябваше да реши диспута, изтече на 12 юли.

Следващата стъпка е правен арбитраж, свързан с Договора за Енергийната харта, който носи множество рискове и за двете страни.

Спорният газопровод на стойност 11 млрд. долара ще свърза Русия и германия през Балтийско море и ще удвои количествата газ, които Москва изпраща към най-голямата европейска икономика.

Инвеститори в проекта са западноевропейските компании Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall.

Германия подкрепя горещо този проект, докато други страни - като Полша и тези от Прибалтика, яростно се противопоставят на неговото завършване.

Напрежението нарасна особено, след като Русия нахлу в Крим, което предизвика недоволството на цяла Европа. Русия, освен това, използва природния газ и своята монополна роля в региона като политическо оръжие в спора с Украйна за транзита, повишавайки опасенията относно зависимостта на редица страни в Европа от руската енергия.

Проблемът достигна геополитически размери, след като американският президент Доналд Тръмп атакува Германия заради „Северен поток 2“, като заяви, че тя трябва да се откъсне от своята зависимост от Русия.

ЕК беше подложена на натиск от страна на Полша и балтийските държави да приеме закони за „Северен поток 2“ и внесе изменение в Директивата за природния газ на ЕС през ноември 2017 г. 

Въпреки че измененията, свързани с достъпа на трети страни до инфраструктурата, регулирането на тарифите, отделянето на собствеността и прозрачността, не са официално насочени срещу конкретен проект, те очевидно бяха предназначени да спрат „Северен поток 2“.

ЕК създаде "дискриминационно законодателство", което засяга не само интересите на "Северен поток 2" и нейния акционер "Газпром", но и проектите на петте западноевропейски финансови инвеститори, коментира Себастиан Сас, главният лобист на "Северния поток 2" към институциите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още