fallback

Лицата на деня

Време е за шоуто на Борис Джонсън

13:33 | 24.07.19 г. 8
Автор - снимка
Създател

Когато кралица Елизабет II назначи днес политика Борис Джонсън за 77-ми министър-председател, Великобритания ще стане по-объркана и забавна, но и по-интересна. За Европа обаче нараства необходимостта от поддържане на близки отношения с държавата, на която дължим Шекспир, Магна Харта и Бийтълс.

Джонсън, сега лидер на Консервативната партия, се представи като "The Dude" - като цяло като човек с характер. Той е този, когото булевардът просто нарича "BoJo", възторжен от таланта му за шоу, който го слага на една нога с Доналд Тръмп. Джонсън е „шефът на мажоретките". 

Сигурно е едно: с премиера Джонсън расте вероятността за "твърд Brexit" през октомври. Майкъл Хютер, ръководител на Института за германския бизнес, съветва компаниите да се приспособят към излизане на Обединеното кралство от ЕС без нова търговска сделка: „Всъщност това се очакваше от пролетта, но сега е почти на 100% определено".

Смятате ли, че с Джонсън като британски премиер ще се стигне до твърд Brexit

Да, това е една от целите му!
Не, това бе само предизборен трик!
Нямам мнение
Общо 565 гласа

По-опасно от Brexit без сделка е увеличената непредсказуемост на новия министър-председател: „Това е отрова за британците и в крайна сметка - за европейската икономика", казва пред Handelsblatt германският икономист Изабел Шнабел. 

Джонсън вече взе първите си решения: Андрю Грифит, главен финансов директор на телевизионната компания Sky, ще бъде топ консултант по икономическите въпроси. Изречението "Fuck Business", което бъдещият министър-председател изказа преди време, вероятно не е било особено уместно.

Ако Джонсън все още има време за плановете си да прочете книга на Шекспир, цитат от „Както ви харесва“ на британския драматург не бива да липсва: „Глупакът сам умник си вика, за глупав знае се умника“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още