IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън обеща да „включи турбото“ на подготовката за Brexit без сделка

Премиерът заяви, че новият финансов министър вече е инструктиран да осигури „цялото необходимо финансиране“

16:31 | 25.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новият британски премиер Борис Джонсън отново повтори твърдия си ангажимент да изкара страната от Европейския съюз на 31 октомври, като се ангажира с инжектирането на нов заряд в процеса по подготовка на Brexit без сделка, формулирайки приоритетите на управлението си, съобщава Bloomberg.

Джонсън, който ще поеме преговорите с Брюксел също така се надява, че властите в Брюксел ще са склонни да преразгледат отказа си за нови промени в споразумението, сключено с вече бившия министър-председател Тереза Мей.

„В 98-те дни, които ни остават, ние трябва включим „турбото“ на нашата подготовка, за да сме сигурни, че ще има колкото е възможно по-малко сътресения в нашия живот“, посочи Джонсън.

По думите му подготовката за хаотичното излизане на Великобритания от блока ще бъде „топ приоритет“ на Майкъл Гоув, който ще отговаря за работата на новия кабинет.

Премиерът заяви, че вече е инструктирал своите министри да ускорят подготовката, като пред Камарата на общините той заяви, че е наредил на новия финансов министър Саджид Джавид да осигури „цялото необходимо финансиране“.

Джонсън обаче отхвърли възможността за провеждането на нов референдум, тъй като според него това би отворило вратите към ново допитване относно независимостта на Шотландия. Описвайки допитванията като „дълбоко разединяващи и токсични“ събития, той посочи още, че трябва да се провеждат само „веднъж на поколение“, като нов референдум би имал катастрофални последствия за Обединеното кралство.

Колкото до преговорите с Европейския съюз, за които премиерът изрази надежда, че ще могат да доведат до промени в споразумението, Джонсън ще влезе в тях с „енергия и ентусиазъм“, заяви неговият говорител Джеймс Слак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още