IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Пет звезди" и Демократическата партия се споразумяха Конте да е премиер на Италия

Двете партии са традиционно непримирими политически противници, но в края на миналата седмица те започнаха преговори за нова управляваща коалиция

21:18 | 28.08.19 г.
<p>
	Джузепе Конте. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Джузепе Конте. Снимка: Ройтерс

 

Движение "Пет звезди" и Демократическата партия се споразумяха Джузепе Конте да остане премиер на Италия, заяви лидерът на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо, цитиран от ДПА и Франс прес.

"Днес уведомихме президента на републиката, че е постигнато политическо споразумение с Демократическата партия Джузепе Конте да получи отново мандат като премиер", каза Ди Майо, съобщава БТА.

Лидерът на Движение "Пет звезди" заяви, че е отхвърлил предложение на досегашните си коалиционни партньори от партия "Лига" самият той да стане премиер в замяна на подновяването на коалицията между двете политически сили. 

По-рано в сряда лидерът на италианската опозиционна Демократическа партия Никола Дзингарети съобщи, че е информирал италианския президент Серджо Матарела, че неговата политическа формация е готова да се опита да състави правителство с антисистемното Движение "5 звезди".

След среща с Матарела Дзингарети заяви пред репортери, че неговата партия е готова да приеме и кандидата на Движение "5 звезди" за премиер - досегашният министър-председател Джузепе Конте.

Движение "5 звезди" и Демократическата партия са традиционно непримирими политически противници, но в края на миналата седмица те започнаха преговори за нова управляваща коалиция, след като правителството, в което влизаха движението и крайнодясната партия "Лига", се разпадна след продължителни вътрешни пререкания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още