fallback

Джонсън загуби вота срещу противниците на твърд Brexit

В сряда може да бъде приет законопроект, който да принуди премиера да поиска тримесечно отлагане на излизането от ЕС

00:21 | 04.09.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британските депутати разчистиха пътя за гласуване за отлагане на срока за Brexit.

Те гласуваха във вторник вечерта за предложение, което временно им дава контрол върху дневния ред на Камарата на общините.

Текст, с който депутатите поемат контрол над работата на парламента, за да се противопоставят на Brexit без сделка и да поискат ново отлагане на срока за излизане на Великобритания от ЕС, бе приет с 328 гласа, а 301 депутати гласуваха против.  За този текст гласуваха и депутати от опозицията, и от управляващата партия, които са против излизане от ЕС без споразумение.

В сряда те ще могат да гласуват законопроект, отхвърлен от премиера Борис Джонсън. Ако бъде приет, законопроектът ще го принуди да поиска тримесечно отлагане на Brexit в Брюксел. Така депутатите искат да предотвратят твърд Brexit на 31 октомври. Премиерът Джонсън каза, че ако депутатите гласауват за ново отлагане на Brexit, единственият изход ще са предсрочни избори, съобщи Ройтерс. Той отново се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, ако трябва и без споразумение.

След като стана ясно, че опитът на Джонсън да изплаши консерваторите, да ги държи в подчинение и да попречи на Парламента да му дава инструкции се проваля, паундът се срина през деня. Неговите противници искат да го лишат от правото да извади страната от ЕС без сделка, защото твърдят, че това би причинило огромни икономически щети.

Джонсън отхвърля тези опасения и обеща подход „do-or-die“ за излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври в нарастваща конфронтация с парламента. Той настоява, че трябва да запази възможността да няма сделка като лост по време на преговорите. Но представители на ЕС твърдят, че Великобритания не е представила надеждни идеи на масата на преговорите и се притесняват, че Джонсън иска да предизвика избори и иска да изнудва ЕС.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още