IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън загуби вота срещу противниците на твърд Brexit

В сряда може да бъде приет законопроект, който да принуди премиера да поиска тримесечно отлагане на излизането от ЕС

00:21 | 04.09.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Джонсън загуби вота срещу противниците на твърд Brexit

Британските депутати разчистиха пътя за гласуване за отлагане на срока за Brexit.

Те гласуваха във вторник вечерта за предложение, което временно им дава контрол върху дневния ред на Камарата на общините.

Текст, с който депутатите поемат контрол над работата на парламента, за да се противопоставят на Brexit без сделка и да поискат ново отлагане на срока за излизане на Великобритания от ЕС, бе приет с 328 гласа, а 301 депутати гласуваха против.  За този текст гласуваха и депутати от опозицията, и от управляващата партия, които са против излизане от ЕС без споразумение.

В сряда те ще могат да гласуват законопроект, отхвърлен от премиера Борис Джонсън. Ако бъде приет, законопроектът ще го принуди да поиска тримесечно отлагане на Brexit в Брюксел. Така депутатите искат да предотвратят твърд Brexit на 31 октомври.

Премиерът Джонсън каза, че ако депутатите гласауват за ново отлагане на Brexit, единственият изход ще са предсрочни избори, съобщи Ройтерс. Той отново се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, ако трябва и без споразумение.

След като стана ясно, че опитът на Джонсън да изплаши консерваторите, да ги държи в подчинение и да попречи на Парламента да му дава инструкции се проваля, паундът се срина през деня. Неговите противници искат да го лишат от правото да извади страната от ЕС без сделка, защото твърдят, че това би причинило огромни икономически щети.

Джонсън отхвърля тези опасения и обеща подход „do-or-die“ за излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври в нарастваща конфронтация с парламента. Той настоява, че трябва да запази възможността да няма сделка като лост по време на преговорите. Но представители на ЕС твърдят, че Великобритания не е представила надеждни идеи на масата на преговорите и се притесняват, че Джонсън иска да предизвика избори и иска да изнудва ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 4 години
к-урвиииииииииии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 4 години
***, *** и предатели объркват света...... Троловете? Троловете, те не променят нищо, но изкарват за цигари....... плащат им интернета може би......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
dr.5rov
преди 4 години
Джонсън добре си беше направил сметката да притисне ЕС бюрократите, но май няма да му се получи. В цялата тази неизбежна дадания по излизането на ЮК от ЕС, на мене ми прави впечатление, че кралицата се определи като привъженик на излизането от ЕС на всяка цена, като одобри искането за удължена ваканция на парламента. Тя можеше спокойно да го отхвърли с мотива, че парламентът и чрез тях народът трябва да участва в изработването на споразумението. Питам се какво знаят или какво искат кралицата и нейните съветници, което ние не знаем или не разбраме. Ние често забравяме, че в Англия управлява парламентът, но властва кралицата. Тя е господарката, другите са и поданици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 9
mrynmryn
преди 4 години
Путин опрделено имаше някакъв успех поне първите мандати. Ама точно както Меркел, като поостаря и го налегна старческата деменция и започна да прави някои глупости. Ако игнорираме повечето *** моменти, бих казал, че е приличен политик в световен план и отличен за Русия.Останалите - винаги са говорили повече, отколкото могат да изпълнят, тоя филм го гледаме тук, на всеки 4-ри години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
strol
преди 4 години
Ииии...така свършва приказката за Боби Хахо-то(Малкото русо капризно и разглезено богаташче което мечтаело да бъде крал) Като гледам Борето как се навежда и подмазва на Тръмпаната си мисля дали вече не му е предложил и френски ласки:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 21
ivan.kostov.39
преди 4 години
Който се смее последен - се смее найдобре! - латинска мъдрост. Всяка война взема жертви! Джендъритебза сега оше не са спечелили нишо!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 12
korn
преди 4 години
Путин щеше да прави Русия велика отново. Загуби Украйна, цените на петрола, основния източник на пари за Русия, паднаха на половина, санкции и изолация, и продължава да се моли като просяк няко най на края да му писне една тръба да продава газ че не се трае. Тръмпито, реши да направи САЩ велики отново. Със Северна Корея не постигна нищо, води война с Китай за която плаща американеца, стената с Мексоко все така невидима, санкциите му за ЕС и те невидими. Камерън реши да направи Великобритания велика отново, вече над две години не могат да се натуткат да излязат от ЕС. Да споменем и Ципрас, дето щеше да прави ГРЕКЗИТ, после Салвини. Иран, дето излизат от сделката, ама стъпка по стъпка, не бързат. Всички големи работи, ама ефективност нулева. А бюрокртите в Брюксел и малките китайски човечета си вършат работата тихо и ефективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още