IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката „Разделяй и владей” и отсрочка без цел е лош сигнал за Brexit

Избори преди 31 октомври могат да се случат при достатъчна политическа воля, прогнозира Джон Мънъри от Британско-българската бизнес асоциация

21:10 | 09.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брюксел се бори срещу политика на "Разделяй и владей". Великобритания трябва да даде ясни аргументи за евентуална отсрочка на процеса по Brexit. Следва да има нужда от положителна нагласа от страна на Европейския съюз (ЕС). Премиерът Борис Джонсън трудно ще посочи причини в молбата си за нова отсрочка. Освен това в пресата се появиха спекулации, според които той може да изпрати второ лично писмо, с което да каже, че не е искал това, което е написал в първото. "Разделяй и владей" и отсрочка без цел ще означава Brexit да се случи по начин, по който никой не иска. Но, от друга страна, сделка може да бъде сключена и преди 18 октомври, прогнозира Джон Мънъри, член на управителния съвет на на Британско-българската бизнес асоциация (БББА), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Не мисля, че някой печели от безпътицата в рамките на политическия елит на Великобритания. Хората губят представа за реалните събития около Brexit. Реалните проблеми са, че някои политически формации във Великобритания гледат на този процес като на възможност да увеличат властта си", посочи той.

Джон Мънъри напомни, че британското правителство ясно заяви своята позиция, че иска да излезе от ЕС със сделка, но действията на опозиционните партии в последната седмица превърнаха това в един от законите на Великобритания. Според него сега този закон трябва да мине през последната стъпка – подписването от Кралицата днес.

“Все още има въпроси относно това дали този процес е бил законен”, коментира предприемачът. – Борис Джонсън продължи да твърди, че целта е да се излезе от ЕС с добра сделка и за двете страни.”

Представителят на БББА очаква на 31 октомври, при наличието на възможно споразумение, да няма  окончателно решение. “След това ще навлезем в преходна фаза, през която ще бъдат обсъждани всякакви детайли. Основният въпрос е  ирландският предпазен механизъм", каза Мънъри.

Той коментира и личността на Джереми Корбин, който през цялата си кариера се смята за евроскептик. "Преди няколко месеца той реши, че ще подкрепи лагера на оставащите в ЕС. 52% от партията му гласуваха за излизане. Той е убеден, че може да блокира предстоящи избори до момента, в който смята, че ще ги спечели", отбеляза противоречията в политическите заявки на Корбин Джон Мънъри.

По думите на Мънъри, Джонсън поддържаше линията за твърд Brexit като заплаха.

"Само той знае до каква степен е бил готов да реализира с тази закана. Но той вече не разполага с тази карта. От друга страна, тази игра се играе от двама. Въпреки че Великобритания може да иска да не напусне без сделка, на 31 октомври ЕС може да реши да не удължи срока за излизане и да принуди Великобритания да излезе без сделка. Френският външен министър сподели, че не вижда достатъчно усилия от страна на Великобритания, които да заслужат нова отсрочка. Не бих се изненадал поддръжниците на твърд Brexit да не подкрепят тази отсрочка", обясни още британецът.

Той е на мнение, че за да има нова отсрочка, трябва да има нова цел. “А избори преди 31 октомври могат да се случат при достатъчна политическа воля", смята още Мънъри.

Повече от коментара вижте във видео материала.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Кралицата рече и отсече:няма Брексит без сделка.На български:UK остава в ЕС, маскиран като храстче, не плащащо, но хранещо се от соковете на европейците, докато на някого не му писне тоят *******.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още