IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина бившият френски президент Жак Ширак

Смъртта на 86-годишния политик бе потвърдена от неговото семейство

13:51 | 26.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Жак Ширак. Снимка: Ройтерс</em></p>

Жак Ширак. Снимка: Ройтерс

Френският президент Жак Ширак, който въведе страна в блока на единната валута и оглави международната опозиция срещу американската инвазия в Ирак, е починал в четвъртък.

Смъртта на 86-годишния политик бе потвърдена от неговото семейство, съобщава Bloomberg.

По време на управлението си от 1995 г. до 2007 г. Ширак защитаваше идеята за „многостранен“ световен ред, който да балансира американската и англосаксонската доминация. Президентът, който за първи път влезе в държавното управление при Шар дьо Гол през 60-те, също като своя ментор успя да си извоюва репутация със своето пренебрежение първо към началниците си, а после и към САЩ.

Ширак застана начело на опозицията в ООН срещу водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г., която впоследствие разкри, че страната не е разполагала с оръжия за масово унищожение.

Той бе и първият френски президент, който призна ролята на държавата по време на депортирането на френски евреи през Втората световна война.

Едно от изказванията му се превърна и в олицетворение на френската политика по отношение на климатичните промени оттогава насам. „Нашата къща гори и ние сме прекалено слепи, за да го видим“, каза той в реч от 2002 г.

След оттеглянето си от президентския пост през 2007 г. Ширак бе преследван от обвинения в корупция за периода, когато е кмет на Париж. Той стана и първият бивш държавен ръководител обвиняем по дело, получил присъда, от Втората световна война насам. Ширак, който не присъства на делото от 2011 г. заради влошено здраве, бе признат за виновен за злоупотреба с общински средства в полза на негови поддръжници. Той бе осъден на условна присъда, която не обжалва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още