fallback

Volkswagen създава подразделение за производство на коли в Турция

Компанията Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS е с пазарна капитализация от 943,5 млн. лири и ще поректира, произвежда и сглобява автомобили

15:08 | 02.10.19 г. 6
Автор - снимка
Създател

Volkswagen AG е открила свое подразделение в Турция, което ще оперира в западния град Маниса. Това става ясно от бележка, публикувана в официалния вестник на турския търговски регистър в сряда.

Компанията Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS ще поректира, произвежда и сглобява моторни превозни средства, става ясно от текста, цитиран от Bloomberg. Тя ще е с пазарна капитализация от 943,5 млн. лири (164 млн. долара).

Новината стана известна след публикации в турски и германски медии за започнати преговори за нов завод на компанията в Турция, чието производство ще е съсредоточено върху местния пазар. Той също така ще служи и като център за износ на автомобили към Близкия изток и Русия.

Новият завод, с който броят на обекти на VW в чужбина ще нарасне до 123, ще обедини производството на VW Passat и Skoda Superb в опит да се засилят позициите на компанията в Източна Европа и Близкия изток. Най-големият производител на автомобили в света изпитва затруднения срещу своите азиатски конкуренти на тези пазари заради по-високите си производствени разходи в обектите си в Западна Европа.

Акциите на Dogus Otomotiv – дистрибуторът на автомобилите на Volkswagen в Турция, поскъпват с над 11% минути преди 15 ч. българско време, успявайки да изтрият загубите по-рано през сесията.

Освен от стратегически интерес за автомобилния производител, проектът за завод представлява и победа за правителството на президента Реджеп Ердоган в опита му да привлече външни инвеститори въпреки икономическите, политически и военни сътресения в страната.

Съобщението за решението бе обявено на фона на вълна от критики от европейски депутати от различни фракции. Журналисти от вестник Berliner Morgenpost са разговаряли с депутати от ЕНП, Зелените и АЛДЕ, които са изразили подозрението, споделено в понеделник и от председателя на европейската партия на Зелените Райнхард Бютикофер. Според него решението на Volkswagen нарушава правилата на ЕС за закрила на конкуренцията.

„Изглежда, че решаваща роля за избора на Турция е изиграла гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобила, както и щедрата държавна помощ в размер на 400 милиона евро", каза пред AFP Бютикофер. В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, смята политикът, цитиран и от DW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още