IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати: Решение на VW в полза на Турция ще бъде нечестно

Предлага се провеждане на съвместно разследване в Съвета за асоцииране ЕС-Турция

08:44 | 02.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Евродепутати от различни фракции критикуват остро плановете на германския автомобилен концерн Volkswagen да строи новия си завод в Турция, пише Berliner Morgenpost. Журналисти от вестника са разговаряли с депутати от ЕНП, Зелените и АЛДЕ, които са изразили подозрението, споделено в понеделник и от председателя на европейската партия на Зелените Райнхард Бютикофер. Според него решението на Volkswagen нарушава правилата на ЕС за закрила на конкуренцията.

"Изглежда, че решаваща роля за избора на Турция е изиграла гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобила, както и щедрата държавна помощ в размер на 400 милиона евро", каза пред AFP Бютикофер. В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, смята политикът, цитиран и от DW.

Berliner Morgenpost разполага с писмото на седем евродепутати до Еврокомисията, в което те предлагат да се проведе съвместно разследване в Съвета за асоцииране ЕС-Турция. Германската евродепутатка от Зелените Виола фон Крамон-Таубадел, която е сред подписалите въпросното писмо, призова Надзорния съвет на Volkswagen да спре проекта. Депутатката е избрана във федералната провинция Долна Саксония, която от името на държавата държи пакет акции и участва в решенията на Volkswagen.

Berliner Morgenpost припомня, че договорът на германския автомобилопроизводител с Турция е пред подписване, след като Управителният съвет на концерна е взел принципно решение. Вестникът посочва също така, че "съседна България също положи усилия да привлече инвестицията, но поради ограниченията на ЕС не можеше да обещае (достатъчно голяма - бел. ред.) държавна подкрепа".

Агенция AFP също припомня, че до последния момент и България, която е член на ЕС, се е надявала да получи завода. Правителството в София направи на концерна примамливо предложение за държавна помощ - по думите на премиера Бойко Борисов обаче, това можело да стане само "при стриктно спазване на европейското законодателство", отбелязва агенцията.

Подписалите писмото до EK - сред които са и шефът на германските християндемократи в Европарламента Даниел Каспари и председателят на европейските Зелени Райнхард Бютикофер - подчертават, че инвестицията ще наруши правилата за конкуренцията в ЕС, но визират и политическото положение в Турция. Пред AP Райнхард Бютикофер го формулира така: "Като имаме предвид все по-лошото състояние на правовата държава, на медийната свобода и на демокрацията под управлението на президента Ердоган, решението на ръководството на концерна Volkswagen предизвиква потрес."

Бютикофер призовава Европейската комисия да се намеси. Според него Фолксваген се опитва да печели, нарушавайки правилата, а и освен това вреди на една държава-членка. Евродепутатката от Долна Саксония Виола фон Крамон-Таубадел казва пред Berliner Morgenpost, че изборът в полза на Турция подсилва "автократичния режим на Ердоган" и същевременно изпраща "опустошителен сигнал" до другия кандидат - България. " Volkswagen сякаш не си е взел никаква поука от последните скандали", казва евродепутатката.

В края на статията си Berliner Morgenpost я цитира с думите: "На фона на сегашната нестабилна и изключително критична политическа ситуация в Турция всеки, който реши да се довери на финансовите обещания на президента Ердоган, някой ден навярно ще трябва скъпо да заплаща този финансов риск".

Както е известно, германският Volkswagen Group обяви в края на миналата година, че търси място за нов свой завод в Източна Европа, който да стартира дейност през 2022 г. Директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 млрд. евро и включва откриването на поне 5 хил. директно заети работни места. Впоследствие се очаква разкриване и на още хиляди допълнителни места в доставчици и обслужващи индустрии. Заводът ще е от т.нар. multi-brand вид, тоест ще произвежда автомобили от различни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

11
rate up comment 27 rate down comment 6
Ivan.r
преди 4 години
Цялата тая работа е ала-бала, в този проект за завод България присъстваше като инструмент с който да бъдат натиснати турците да дадат повече субсидии, да обещаят повече неща на VW. Не си правете илюзии, не става въпрос за друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 16
abdul
преди 4 години
Абе, дришня, какъв ми е националния интерес VW да дойде тук, след като банкянското *** и VW си разделят милтимилионен комисион платен от моя джоб и на всички други, които все още плащат данъци тук?Интереса на бачкаторите не е повече от 1000 лв/месец, щото банкянското *** не позволява да се вдигат заплатите.. Те трябва да са ниски, за да си му върви комисиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Прав си, четенето на треторазредни новини с два дни закъснение направо ми съсипва живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
И добавка, има я и във вестник Сега от 30 Септември. Да се разчита на Инвестор за някакви новини е жива загуба. Само за чесане на тролски езици става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
Между другото статията е излязла на 30 Септември, а информацията я има и на българския сайт на Дойче Веле от преди два дни. Инвестора май диша бая прах. Изобщо не си дават зор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Всеки от вас би избрал Турция за такава инвестиция. Това обезсмисля всичката вода донесена през девет кладенеца, та от десети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Така е и не е така.Лендроувър построи завод в Словения. Страна с по-високи заплати от българските и в пъти по-малко население. Държавата с най-голям дял на автомобилостроенето като част от БВП е Словакия. Отново по-малка държава с по-големи заплати. Лично мнение, няма как да знаем истината, натежали са държавната помощ и Катарския инвестиционен фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Българските евродепутати съвсем правилно не се месят в решението. Ако строежът на завод в Турция пропадне по инициатива на български политици, то със сигурност няма да бъде построен и у нас. Също ще загубим и евентуални бъдещи инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 20
Mohave __
преди 4 години
Като сме тръгнали да говорим за честни решения ...... най - честно беше ЕС да се разпусне и в момента да няма евродепутати . Това че медиите дават гласност на такива мнения е трогателно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 16
sdar
преди 4 години
В България освен по-евтиния труд предимство е и европейския пазар, но не и местния, защото местен пазар просто няма. В България жизнения стандарт е много по-нисък, реално няма как хем заплатите да са символични, хем ДДС-то да е 20% за манджата и хем да им остават пари на хората за нови автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още