IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В сделката за Brexit има диалог, но липсва съдържателност, смята политолог

Британският парламент е разделен, риториката на Джонсън създаде агресивна динамика и деструктивност, констатира Мила Мошелова

13:50 | 04.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не смятам, че ще има липса на диалогичност между Европейския съюз и Великобритания по отношение на Brexit. Мисля, че ще видим отстъпки, но изглежда, липсва съдържателност в тази сделка. Това мнение изрази Мила Мошелова, политолог, британски възпитаник, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria .

Тя напомни, че от самото начало на преговорите относно Brexit ключов момент се оказва уреждането на отношенията на Република Ирландия със Северна Ирландия. “Предложението на британския премиер Борис Джонсън е отново настояване за избягване на твърда граница, посочи политологът и напомни, че трябва да се реши как Северна Ирландия ще остане в митнически съюз без „пълния набор от критерии, които останалите страни следват".

Според Мила Мошелова има вариант Северна Ирландия да остане в митническата зона в много олекотен вариант и с привилегировани регулации. "Това, което буди недоверие в Ирландия и в ЕС, е фактът, че правителството на Борис Джонсън не успява да артикулира как ще бъдат избегнати митнически проверки", допълни тя.

Политологът смята, че в позицията си в момента Джонсън не се различава от Тереза Мей да удовлетворява всички страни. "Той следва линия на аргументация и риторика, в която усилено се прехвърля вината за ситуацията върху ЕС. Има голяма полза да представи тази сделка като голям компромис и за своя електорат във Великобритания", поясни още Мошелова.

По думите ѝ позитивната нагласа в последната реч на Джонсън има за цел да възвърне доверието в способността му да обедини Консервативната партия. “Възможно е гласуването до 19 октомври на конкретната сделка или друг вариант, или на гласуване за излизане без сделка", разсъждава Мила Мошелова. "Но ако парламентът не подсигури законодателно това излизане, на 31 октомври може да излязат без сделка".

Политологът уточни, че е трудно е разграничаването между личните нагласи спрямо Борис Джонсън и разумното желание да се върви напред във връзка с изпълняването на потребностите на електората.

"Парламентът е разделен, но риториката на Джонсън създаде агресивна динамика и деструктивност спрямо депутатите в парламента. Урони се интегритетът на демократичните ценности", констатира Мила Мошелова.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още