fallback

ЕС се готви да повдигне въпроса за членството на Турция в НАТО

Според Париж тази тема ще бъде разгледана на срещата на върха на ЕС другата седмица, както и възможността за санкции срещу Анкара

13:08 | 11.10.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лидерите на страните от Европейския съюз ще обсъдят темата за членството на Турция в НАТО по време на предстоящата си среща на върха следващата седмица.

„Всички разговори“ ще бъдат проведени следващата седмица, заяви френският министър по въпросите на ЕС Амели дьо Моншален на въпроса дали членството на Турция в НАТО трябва да бъде прекратено, съобщава Bloomberg.

Сред другите теми, които ще намерят място в дебата, е и тази за възможни санкции срещу Анкара.

Външните министри на страните от блока имат в петък насрочена среща, на която да бъдат обсъдени действията на Турция в Близкия изток.

Европейските лидери пък ще се срещнат в Брюксел на 17 октомври.

„Очевидно това ще бъде обсъдено на Европейския съвет следващата седмица“, отговори Моншален на въпрос за възможни санкции на ЕС срещу Турция. По думите й Брюксел няма да се ограничи само до осъдителни думи.

Европейската реакция идва, след като турският президент Реджеп Ердоган заплаши да изпрати милиони сирийски бежанци, настанени в Турция, към Европа. Предупреждението бе направено в отговор на критиките срещу военната операция на Анкара в Северна Сирия срещу кюрдските бунтовници.

„Ако се опитате да определите нашата операция като инвазия, ще улесните работата ни“, заяви той пред привърженици на своята Партия на справедливостта и развитието. „Ще отворим границите и ще изпратим 3,6-те млн. бежанци към вас“, закани се той.

Турция започна операция „Мирна пролет“ в сряда, като официално целта й е да спомогне за създаването на зона за сигурност в пограничните с Турция сирийски райони. Там позиции държат силите на сирийските кюрди, които Анкара приема за част от Кюрдската работническа партия.

Действията на турските власти се отразиха и на все още нестабилната турска лира. Нейното движение варира около цена от 5,85 лири за долар – ключово техническо ниво, след като държавните банки в Турция предприеха това, което трейдърите описват като агресивна разпродажба на долари, по рано през седмицата.

Цената й достигна до дъно от 5,8982 лири за долар в четвъртък, като десет минути преди 13 ч. българско време в петък цената ѝ е 5,8701 лири. Очакванията са поевтиняването за седмицата да е от над 2%.

В петък турската армия заяви, че „Мирна пролет“ вече е довела до смъртта на стотици „терористи“ от сряда насам.

Операцията стана възможна след като САЩ – основен съюзник на кюрдите в Сирия, обявиха, че няма да пречат на турските действия.

Това от своя страна представлява промяна в политиката на администрацията във Вашингтон. През януари Тръмп заплаши Анкара с икономически санкции, ако нападне кюрдските сили в Сирия след планираното изтегляне на американските сили. Месец по-рано Тръмп обяви изненадващо изтеглянето на всички американски сили от страната, което предизвика объркване у американските съюзници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още