IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Ще залича икономиката на Турция, ако Анкара прекали с атаката в Сирия

Заплахата на американския президент може да е опит да успокои критиците си

22:32 | 07.10.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува сериозно съюзника на НАТО Турция, заплашвайки да унищожи икономиката на страната, ако Анкара стигне твърде далеч с планирания военен удар в Сирия, въпреки че американският държавен глава отвори вратата за турските нападения, предава Ройтерс.

Тръмп обяви, че „напълно ще унищожи и заличи“ икономиката на Турция, ако Анкара предприеме действия в Сирия, които той счита, че „преминават границите“, след като в неделя реши да изтегли американските сили от Североизточна Сирия.

Изтеглянето на САЩ ще остави силите, водени от кюрдите, в Сирия, уязвими към планираното нахлуване на турската армия, която ги определя като терористи.

Острите думи на Тръмп изглежда са опит да успокои критиците, дори и от собствената му Републиканска партия, които се оплакват, че той изоставя сирийските кюрди, като изтегля американските сили.

„Вече категорично заявих и ще повторя, ако Турция направи нещо, което аз, със своята несравнима мъдрост, смятам, че излиза извън границите, напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция“, написа Тръмп в Twitter.

Днес турската лира се срина с повече от 2% до най-ниското си равнище спрямо долара от повече от два месеца заради опасенията за планираната акция в Северна Сирия и заради предупрежденията на Тръмп.

През последните месеци инвеститорите внимателно наблюдават обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон, докато страните спориха по редица проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Много интересно какво ще кажат от Фолксваген, ако по...еска..лира положението. Да видим дали си държат на бизнес решението или ще обърнат танджерата и ще почнат как Турция не спазва правата на хората и са деспоти и европейските ценности... .. и демокрацията... да видим!Сега след последните информации по темата - Турция / Фолксваген почвам да мисля донякъде, че изобщо не е лошо това, че не идват тук, защото те реално искат майка си и баща си, това си е огромно изнудване, огромни привилегии. Ако качествената работна ръка в България не е много, защо да отиде при Фолксваген, като може да отиде в друга фирма, на която държавата не подарява беквално сума ти неща!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
...турция няма да посмее да воюва с редовна сирийска армия. Знаете защо. Казвам редовна, защото там тя вече ще я има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Това за което говори Тръмп засяга и нас като държава в която не само граничи , но е тясно обвързана с турската икономика. КАКВА Е РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ В ПЛАНА НА ТРЪМП ЗА ПОСТАВЯНЕТО НА ЕРДОГАН ПОД КОНТРОЛ , ГОВОРИ ФАКТА СВЪРЗАН С НАЗНАЧАВАНЕТО У НАС НА НОВ АМЕРИКАНСКИ ПОСЛАНИК ОТ КЮРДСКИ ПРОИЗХОД - Н.П. г-жа ХЕРО МУСТАФА , чиято биография сама по себе си говори за отношението и към Турция.Странно , но от месец ЮНИ г-жа МУСТАФА още не е встъпила в длъжност , а изказванията и за БОРБА С КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ показват желание за промяна която ще засегне близките ни отношения с "братския" турски народ изграждащи се на чьок тарикатлъка и схеми минаващи край погледа на турския и българския министър председатели. КАКВОТО И ДА СИ ГОВОРИМ - България е вратата на Турция към Европа , и ако тази врата бъде затворена на Ердоган и Борисов не им остават много опции и ходове за маневриВСТЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ПОСЛАНИК ХЕРО МУСТАФА ЩЕ Е ЗНАКОВО ЗА ТУРЦИЯ И В ЧАСТНОСТ ЗА НАС.Приятелите ТАИЙПИ и БИБИ Борисов не са възторжени от нейната поява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
Petar2015
преди 4 години
Какъв мъдър и загрижен човек. Казва на страните по целия свят какво да правят. И те се подчиняват, без дори да им праща самолетоносачи. Защото разбират неговата правота. Това ще остане в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 4
Лъчо
преди 4 години
"Ще залича икономиката на Турция", А "Фолцваген " ще стоят завод там.... Мъдро решение. Хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
До тук Ердоган показа, че въобще не го е страх от заплахите на САЩ, но това изглежда като истински голям тест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още