IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ напускат Северна Сирия, отваряйки път на Ердоган*

Вашингтон няма да се намесва в турската операция в региона, което на практика означава, че САЩ изоставят кюрдските милиции

13:01 | 07.10.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реджеп Ердоган показва карта на зоната за сигурност в Сирия пред Общото събрание на ООН. <em>Снимка: Getty</em></p>

Реджеп Ердоган показва карта на зоната за сигурност в Сирия пред Общото събрание на ООН. Снимка: Getty

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че американските войски са започнали да се изтеглят от някои части на Северна Сирия, след като той е провел телефонен разговор със своя американски колега Доналд Тръмп. По думите на Ердоган разговорите по темата между Анкара и Вашингтон ще продължат, съобщава Ройтерс.

В неделя от Белия дом заявиха, че Турция скоро ще започне изпълнение на дълго планираната си военна операция за създаване на т. нар. зона за сигурност в Северна Сирия, като САЩ нямат намерение нито да я подкрепят, нито да участват в нея.

Това на практика означава, че САЩ изоставят своите съюзници на терен от кюрдските милиции, срещу които основно са насочени турските действия в региона.

В изказване от Анкара преди заминаването си на официално посещение в Сърбия Ердоган заяви също, че той планира през първата половина на ноември да посети Вашингтон, където да се срещне с президента Тръмп. По думите му двата ще обсъдят плановете за зоната за сигурност, като също така изрази надежда да бъде решен спорът между двете страни за изтребителите F-35.

Изказването на турския президент стана причина за пореден удар по турската лира.

Минути преди 13 ч. българско време валутата се разменя при цена от 5,7384 турски лири за долар, след като по-рано премина прага от 5,75 лири за долар.

От своя страна индексът Borsa Istanbul 100 отчита ръст от 0,97%, след като по-рано в рамките на сесията отбеляза спад от близо един процент.

Коментарите след разговора на Тръмп и Ердоган сигнализират, че САЩ ще позволят на турските части да напреднат спрямо кюрдските сили, които се приемаха като основен съюзник на американците в борбата срещу „Ислямска държава“ на терен.

„Въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят или да участват в операцията и силите на САЩ, които победиха териториалния „халифат“ на „Ислямска държава“, няма да са в непосредствената територия“, заяви говорителката на Белия Дом Стефани Гришъм.

Това представлява промяна в политиката на администрацията във Вашингтон. През януари Тръмп заплаши Анкара с икономически санкции, ако нападне кюрдските сили в Сирия след планираното изтегляне на американските сили. Месец по-рано Тръмп обяви изненадващо изтеглянето на всички американски сили от страната, което предизвика объркване у американските съюзници. Въпреки това до момента няколко хиляди американски служители все още са в Сирия.

Реакция на турските планове имаше и в Брюксел. Европейският съюз предипруди, че не трябва да се предприемат никакви действия срещу кюрдските сили в Северна Сирия.

„ЕС заяви от самото начало, че всяко едно устойчиво решение (на конфликта – бел. ред.) не може да бъде достигнато с военни средства“, заяви говорител на блока, който също така посочи, че ЕС осъзнава притесненията на Анкара предвид ситуацията.

От Кремъл на свой ред заявиха, че териториалната цялост на Сирия трябва да бъде запазена.

„Надяваме се, че няшите турски колеги ще се придържат към тази позиция във всички ситуации“, заяви говорителят на президенството Дмитрий Песков.

Ердоган заяви по-рано миналата седмица, че страната му е готова да започне военна операция в Северна Сирия, чиято цел е да извоюва територии, контролирани от кюрдската милиция YPG. Операцията може да започне „най-рано днес или утре“, каза тогава президентът. Желанието на Анкара е да създаде тези зони за сигурност на териториите по границата си със Сирия, които в момента се контролират от кюрдските части.

За Турция кюрдските милиции са терористични формирования, които страната приема за свързани с Кюрдската работническа партия – също обявена за терористична организация от Анкара, Европейския съюз и САЩ.

*Информацията е актуална към 13:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ако го импийчнът ще се изкара жертва ... достатъчно е само хубаво да се види как маже и после да загуби изборите .... въпреки, че само изключително слаби президенти НЕ печелят втори мандат, такава им е избирателната система уви!Ще са необходими десетилетия зада се оправят щетите нанесени от него върху САЩ.Все едно ние да си сложим за Премиер Митьо пищова, и той организира конкурси и има хотели и плющи млади манекенки по жакузита ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
че те не са отделили чак толкова голям ресурс там... ама ще видим, може и няква сделка да са договорили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Браво на Ердо. На практика това ще е буферна зона в която ще се настаняват всичките бежанци тръгнали към Европа. Добра работа и на бюрократите в Брюксел които превърнаха Турция в регионална сила в Близкия Изток която ще защитава интересите на съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
хммм ... като се замисля , може да освобождава ресурс за иран , и си осигурява , ако не поддръжник на бъдещата операция то поне регионален играч , който няма да му пречи ... все пак за иран освен бомби ще трябват и танкчета :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 4 години
кво общо има ЕС в тази статия, заври си опорките отзад, малоуумник !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
khao
преди 4 години
ако това не е няква партенка... отново слаб ход на тръмп... после кой ще уска да ви е съюзник бе риж маааалоумник !!!най слабия президент в историята им !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
Valentin13
преди 4 години
да, тази Америка не я познаваме. досега европейците стояха със скръстени ръце и хоп САЩ в Афганистан, после хоп в Ирак, Сирия. Европа праща лекари и санитари. дефицита на САЩ достигна 20 трилиона и не може вече. светът край нас, в Европа, много скоро ще се промени силно. бюрократичната Европа залязва, ще трябва да става друга. Сирия е наблиза, не е в Централна Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Дано по-скоро бъде свален от власт този "лидер", който изоставя съюзниците си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
Solar Power
преди 4 години
Чудесна причина за окупация. Така могат да направят и с район Кърджали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още