IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е готова за „техническа отсрочка" на Brexit с няколко дни

Eвентуално удължаване на срока, целящо да се печели време или да се обсъди отново споразумението, е изключено, твърди Париж

09:38 | 23.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Франция е склонна да предостави на Великобритания "техническа отсрочка" на Brexit, но за не повече от няколко дни, заяви вчера френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от AFP и БТА.

"В края на седмицата ще видим дали е оправдано предоставянето на чисто техническа отсрочка, за да може британският парламент да завърши парламентарната процедура по Brexit“, заяви Дьо Моншален в Сената. "Извън тази перспектива, евентуално удължаване на срока, целящо да се печели време или да се обсъди отново споразумението, е изключено", добави тя.

По-рано вчера британските депутати на второ четене подкрепиха споразумението за Brexit, постигнато между британския премиер и 27-те на 17 октомври. Веднага след това обаче те отхвърлиха внесената от правителството "програмна поправка", предвиждаща само 3 дни за обсъждане и гласуване на 115-страничния документ, което компрометира шансовете за Brexit със сделка на 31 октомври. След втория вот, нанесъл му тежко поражение, премиерът заяви, че кабинетът му временно преустановява разглеждането на законопроекта за Brexit докато ЕС вземе решение за отлагане на датата на развода.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви снощи, че започва консултации с лидерите на страните от ЕС и ще им препоръча да приемат нова дата за оттеглянето на Великобритания от съюза, което вече беше отлагано два пъти, от първоначалната дата 29 март на 12 април и след това на 31 октомври.

"След решението на британския премиер Борис Джонсън да преустанови процеса на ратифициране на споразумението за оттегляне и за да се избегне Brexit без сделка, аз ще препоръчам на 27-те страни от ЕС да приемат искането на Обединеното кралство за отлагане", написа Туск в Twitter. Той добави, че за тази цел ще предложи решението да бъде взето с писмена процедура, без да бъде свиквана среща на върха.

За днес е насрочена среща на посланиците на страните членки в ЕС, за да се обсъди тази препоръка, заяви един от тях пред AFP. Но решение няма да бъде взето още днес, предупреди той. Става въпрос само да се провери дали всички страни членки споделят същия анализ на ситуацията и да се види дали ново отлагане е оправдано, обясни той.

В събота Борис Джонсън поиска отлагане на Brexit с три месеца, до 31 януари 2020 година. Доналд Туск препоръча да се отговори положително на тази молба, но ЕС може да предложи друг срок, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Сакън, ша та обвинят в расизъм, фашизъм,национализъм,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
ratten
преди 4 години
къде мога да си поръчам такива тениски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
evtimvz
преди 4 години
Предлагам Великобритания да се наричав Брекзитания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още