IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не може да реши с колко да удължи отлагането на Brexit

Франция настоява за две седмици, но голяма част от страните подкрепят исканите от Лондон три месеца

09:30 | 24.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) все още държи в очакване британския премиер Борис Джонсън, като в сряда вечерта европейските представители на страните в блока продължиха обсъжданията за това колко дълго отлагане на Brexit да му отпуснат.

Посланиците на държавите в ЕС проведоха среща в белгийската столица, на която бе взето решението, че блокът трябва да приеме молбата за ново отлагане на премиера, но не можаха да постигнат консенсус за това колко време да бъде отпуснато, съобщават официални представители, запознати с процеса пред Bloomberg. От френска страна желанието е за по-кратък срок до 15 ноември, но много други държави искат да бъдат предоставени на Великобритания исканите в писмото на Джонсън три месеца. Посланиците ще вземат окончателно решение на следващата си среща в петък.

Борис Джонсън бе принуден от британското законодателство да поиска ново удължаване на Brexit миналата събота, след като не можа да спечели навреме подкрепата на Уестминстър. Но позицията на Париж може да се окаже от полза на плановете на британския премиер за по-експедитивен процес по одобрение на неговото споразумение.

Макрон заяви, че е против ново удължаване, което на практика тласка Великобритания към излизане от блока без споразумение – въпреки че той отправи подобни заплахи и предишния път, в който въпросът бе поставен за обсъждане, тъй че доверието в думите му е отслабено в Брюксел.

Борис Джонсън се възползва от позицията на Еманюел Макрон и по време на разговор с лидера на опозицията Джереми Корбин, въпреки че председатиля на Лейбъристката партия все още е против призивите за ускорен процес по приемане на сделката с ЕС.

 Едно по-кратко удължение на срока преди Brexit би могло да е от полза на Джонсън, тъй като би концентрирало умовете на депутатите в парламента върху процеса по приемане на сделката. От своя страна по-продължителното отлагане отваря пътя за провеждането на предсрочни избори.

Едно от основните притеснения на официалните лица в Брюксел е, че никой не иска да се окаже виновен за предизвикването на хаотичен Brexit, като никой не вярва, че и Макрон е готов да стане причина за това.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че ЕС ще продължи да предоставя удължения, за да бъде избегнат рискът от Brexit без сделка, посочва Bloomberg. По думите му блокът може да продължава с отлаганията „още 90 до 100 години“.

Във вторник Борис Джонсън постигна ключова победа в Камарата на общините, след като сделката му бе одобрена на принципна основа – първият път, в който депутатите дават сигнал, че ще подкрепят договорено споразумение. Радостта обаче бе кратка, тъй като само 15 минути по-рано те отказаха да одобрят ускорената процедура по приемането на споразумението.

Това остави Великобритания в очакване на решение от ЕС за потенциално удължаване, като в същото време правителството усили подготовката си за Brexit без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 4 години
Часовникът цъка,Времето си върви,Джонсън се подхилва под "мустак",прави разни номера за "споразумение" за Брекзит,а вече останаха три дни,когато същия ще довлече събитиятадо 31 октомври,когато тържествено ще обяви мечтата си,"твърд Брекзит"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Да им даде безсрочна отсрочка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
ЕС не може да реши с колко да удължи отлагането на Brexit Чудя се от коя страна на Ламанша е: Цирк дьо СолейСъдейки по езика трябва да е под Ламанша, само малко на гастроли на север.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още