fallback

Условията за правене на бизнес в България продължават да се влошават

Страната ни губи още две позиции в класацията Doing Business на Световната банка

19:00 | 24.10.19 г. 14

Снимка: Pixabay.com

България губи две позиции в тазгодишната класация Doing Business на Световната банка, която анализира условията за развиване на бизнес в 190 страни в света.

Авторите на класацията правят преглед на промените в регулацията на бизнес дейността в 190 икономики в света, за да установят къде нивата на регулация насърчават ефективността и подкрепят свободата за правене на бизнес. Оценяват се фактори като лекотата за стартиране на бизнес, наемане на служители, издаване на строителни разрешителни и получаване на кредит. Страните получават оценка по 46 показателя, групирани в 10 категории. 

От страните в Европа след България са само Украйна, Люксембург, Гърция, Албания, Малта, Босна и Херцеговина и Сан Марино. Непосредствено преди страната ни са Косово, Италия, Чили и Мексико. Най-предно място в класацията от балканските страни заема Република Северна Македония, която е поставена на 17-о място, следвана от Сърбия на 44-о място. Румъния заема 55-о място в общата класация.

България губи позиции в класацията за четвърта поредна година, като през 2015 г. за последен път не беше отчетено понижаване, но нямаше и подобряване на представянето. 

България е класирана най-високо в подиндекса „трансгранична търговия“, където за трета поредна година заема 21-о място. Представянето е добро и по отношение на защитата на миноритарните собственици, където сме поставени на 25-о място, което е подобрение с осем места спрямо миналата година. Страната ни запазва позицията си в подиндекса за изпълнение на договорите, където е поставена на 42-о място. Влошаването на представянето при кредитирането продължава, като България заема 67-о място спрямо 60-а позиция година по-рано. 

Страната ни се представя най-слабо в подиндекса „достъп и свързване към електропреносната мрежа“, където заема 151-о място. Времето, което отнема свързването на складово помещение с мрежата на CEZ в София, е 262 дни, колкото през последните три години, докато средното равнище за Европа и Азия е 99,6 дни. Необходимите средства са над четири пъти повече от средните доходи на човек от населението. България се представя зле и по подиндекса „стартиране на бизнес“, където заема 113-о място. За започване на бизнес у нас са необходими 23 дни при средно равнище от 11,9 дни в Европа и Азия. 

Нова Зеландия оглавява класацията тази година, като необходимите процедури за стартиране на нов бизнес в страната са най-малко в света наред с тези в Грузия. Времето за започване на бизнес също е най-кратко в Нова Зеландия – само 0,5 дни. Десетката се допълва от Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ, Грузия, Великобритания, Норвегия и Швеция.

Китай изпреварва Франция, Холандия и Швейцария по лекота за правене на бизнес благодарение на намаляването на бюрокрацията чрез използването на технологии. Азиатският гигант се придвижва от 46-о на 31-о място на фона на по-широката тенденция за сближаване на регулаторните и административните практики между страните с нововъзникваща икономика и развитите икономики.

Индия също отбелязва стабилен ръст в класацията на Световната банка и заема 63-о място, като изпреварва Люксембург, а Пакистан и Нигерия също подобряват представянето.

„Нарасналото търговско напрежение в света принуждава страните да задействат реформи в подкрепа на бизнеса, за да неутрализират несигурността“, коментира пред Financial Times Симеон Дянков, директор на отдел „Икономика на развитието“ в Световната банка.

"(Държавите казват), че в миналото са разчитали много на глобалната търговия, за да повишат износа и растежа, но сега зависят по-малко от външния сектор и трябва да зависят много повече от вътрешния растеж и потребление“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още