IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаи застреляха въоръжен мъж след нападение в центъра на Лондон*

Атаката беше определена като "терористичен инцидент", двама от ранените са починали

19:22 | 29.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полицаи простреляха днес мъж след нападение с нож в района на "Лондон бридж" в центъра на британската столица, предаде Ройтерс, като се позова на източник от службите за сигурност.

Видеоклипове и снимки в Twitter показват няколко полицейски коли и автобуси на моста и голям камион, запречил няколко ленти от пътното платно. На друг клип, заснет отвисоко от другата страна, се вижда как трима полицаи се отдалечават от човек, който лежи на паважа. Двама от служителите на реда са с насочени пушки към лежащия, който помръдва.

От полицията съобщиха, че сигналът за нападение с нож в заведение близо до моста е получен в 13,58 ч. "Един мъж е задържан от полицията. Смятаме, че няколко души са ранени", се казва в съобщението. Според Sky News един човек е бил застрелян. На мястото има линейки и медицински екипи, допълват АП и БТА.

По-късно полицията в британската столица обяви нападението с нож на "Лондон бридж" за "терористичен инцидент", предаде Асошиейтед прес.

Заместник-началникът на лондонската полиция Нийл Басу каза, че заподозреният извършител е бил застрелян от силите на реда и че е носел фалшив пояс с експлозиви.

Полицията съобщи за няколко намушкани при нападението, но за момента не се знае какъв е броят на пострадалите и колко тежко са ранени.

ВВС съобщава, че двама от ранените при нападението са починали.Правителствен източник потвърди информацията за смъртта на двама души, но без да предостави подробности, посочи телевизията.

Междувременно от пресцентъра на българското Министерство на външните работи съобщиха, че за момента няма данни за пострадали български граждани при инцидента на Лондон бридж. Посолството на България в Лондон е във връзка с местните органи на реда. 

"В течение съм на инцидента на Лондон бридж и искам да благодаря на полицията и на всички служби за спешна помощ за незабавната им реакция", съобщи премиерът Борис Джонсън в комюнике, цитирано от Ройтерс. 

През юни 2017 г. Лондон бридж стана сцена на нападение, когато трима души врязоха микробус в пешеходци, след което нападнаха хора в околностите, като убиха осем души и раниха най-малко 48. "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Месец по-рано атентатор-самоубиец уби 22 деца и възрастни и рани 59 души в препълнена концертна зала в английския град Манчестър, когато хората си тръгваха от концерт на американската певица Ариана Гранде. А през март същата година атентатор намушка с нож полицай близо до сградата на парламента в Лондон, след като кола се вряза в пешеходци на близкия Уестминстърски мост. Шестима души загинаха, включително атентаторът и намушканият от него полицай, а още най-малко 20 души бяха ранени. 

По-рано този месец Великобритания понижи нивото на терористична заплаха в страната от "силна" на "значителна", най-ниското й ниво от 2014 година насам. 

*Информацията е допълнена в 22,15 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още