fallback

Украйна не държи всички яйца в газовата си кошница

Стратегията на Русия за сключване на дългосрочни споразумения за газови доставки не е съобразена с актуалните пазарни условия на търсене на гъвкави договори

10:32 | 19.12.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От десетилетия Киев разчита изключително на руския природен газ, транспортиран чрез газопроводи, както за собствените си нужди, така и заради изгодните такси, които получава заради транзита. Но ескалиралото напрежение между Русия и Украйна през 2014 г. и ниските цени на втечнения природен газ (LNG) промениха тази парадигма, пише Георги Готев за Euractiv.

Една от най-слабо известните тайни е, че американският LNG се е превърнал в конкурентен ресурс спрямо руския газ, пренасян чрез мрежа от газопроводи. Неконвенционалната газова революция в САЩ даде тласък на американската икономика  и увеличи капацитета ѝ за износ до 112 млрд. куб. м годишно. 

Според Международната агенция по енергетика през 2018 г. Европа е спестила 8 млрд. долара от сметките си за природен газ благодарение на вноса на LNG от САЩ. Според агенцията това е резултат от низходящото предоговаряне на износа на руски газ през тръбопроводите.

Дори страни като България, която, според Готев, е най-силно пристрастена към руския газ, вече успя да закупи американски LNG през май на цени, които не са били оповестени. Готев цитира енергийния министър Теменужка Петкова, която посочи в онзи момент, че въпросните цени са по-ниски от онези, които страната плаща за руския газ през газопроводите.

Очаква се вносът на американски газ да нарасне значително, след като България и Гърция завършат през 2020 г. интерконектора Стара Загора-Комотини.

Втечненият газ представлява природен газ, който се охлажда до температура от минус 161 градуса по Целзий, заемайки 1/600-та от първоначалния си обем, което създава предпоставки за ефективно транспортиране. Този тип доставки обаче се нуждаят от инсталации за втечняване, специално оборудвани с криогенни резервоари кораби, както и терминали за регазификация.

Според Русия този процес е изключително скъп и газът, транспортиран през газопроводи винаги ще бъде по-евтин от втечнения. Но Москва също така регистрира огромни разходи за разработване на газовите находища в полуостров Ямал и за момента няма перспектива цените на нейния газ да спаднат.

Цялостната руска стратегия за сключване на дългосрочни споразумения за доставка на газ не е съобразена със сегашните пазарни условия, тъй като клиентите търсят по-гъвкави търговски договори. Невъзможно е да си представим, че 10-годишният договор за транзит между Москва и Киев, който изтича на 31 декември тази година, може да бъде подновен на базата на условията от 2009 г.

Най-големите газохранилища в Европа

Тъй като е невъзможно да се предвиди какво ще се случи след 1 януари, Украйна не държи всичките си яйца в една кошница. Един от активите, които страната наследи от бившия Съветски съюз, са огромните подземни газови хранилища, най-големите в Европа, разположени главно в близост до границата с Полша, Словакия, Унгария, Румъния – до една страни членки на Европейския съюз (ЕС).

Тези хранилища разполагат с общ капацитет от 31 млрд. куб. м. и могат да съхраняват газ, закупен от балтийския газопровод на Полша и терминала за LNG "Швиноуйшче".

В същото време остава неизползван капацитета за съхранение от 10 млрд. куб. м в западната част на Украйна. Отключването на тези междусистемни връзки между Украйна и ЕС ще направи допълнително място за съхранение за търговците

Стратегията на Украйна е да трупа газ, когато цените са ниски, и да ги продава на потребителите в ЕС при тяхното повишаване, като по този начин смекчава ценовите скокове. Ролята на украинските хранилища става още по-значима при балансиране в случай на постепенно нарастващ приток на LNG за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още