fallback

Въглеродните квоти могат да поскъпнат до 30 евро за тон през 2020 г.

Това би добавило 19,2 милиарда евро към стойността на пазара за въглеродни емисии, смятат пазарни анализатори

20:00 | 07.02.20 г. 19

Цената на емисиите парникови газове вероятно ще нарасне близо до най-високите исторически стойности през тази година в Европа, тъй като европейското законодателство се фокусира върху ограничаването на замърсяването, водещо до изменението на климата, пише Bloomberg.

Квотите, търгувани на пазара за въглеродни емисии на Европейския съюз (ЕС) вероятно ще поскъпнат с около една трета през 2020 г., което ще отбележи четвърта поредна година на увеличение на годишната им средна стойност, показва проучване на девет търговци и анализатори, наблюдаващи пазара. 

По-високите разходи за въглеродни емисии вече са тласнали производителите на електроенергия да изключват въглищните централи и да използват природен газ през повечето време. Поредната година на печалби на пазара на емисии ще подпомогне усилията на законодателите в региона да изпълнят ангажиментите си в областта на климата и целите на Парижкото споразумение и да отговорят на нарастващите призиви на еколозите за действие.

Една от причините търговците да купуват е новият пазарен резерв за стабилност, който беше създаден миналата година, за да намали обема на квотите за продажба на въглеродни емисии. Натрупаните с години квоти в европейската схема за търговия с емисии понижават цените, което понижава значението на пазара по отношение на борбата с климатичните промени. Резервът, който беше проектиран, цели точно да се справи с свръхпредлагането и успя да изпрати цени по възходяща траектория.

01

Търговците и анализаторите, участващи в проучването, очакват цени от 30 евро на тон до края на тази година. Това би добавило 19,2 милиарда евро към стойността на пазара за въглеродни емисии.

През миналата година въглеродът се е търгувал средно за 24,92 евро на тон, което е повече от четири пъти над нивото, преобладаващо през 2016 г., преди да се въведе политиката за резерва.

02

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен постави действията в областта на климата в основата на програмата си, представяйки европейската „Зелена сделка“ и затягане на съществуващата цел на блока за 2030 г. Настоящата цел е 40% намаляване на замърсяването с въглерод спрямо нивата от 1990 г. Политиците говорят за 50% или дори 55% цел и как да занулят въглеродните емисии до 2050 г.

03

По-сериозните действия на ЕС могат да включват по-интензивно намаляване на ограничението на емисиите на блока. Политиците също биха могли да затегнат правилата в пазарния резерв, за да изтеглят още повече квоти от системата.

Някои търговци на въглерод, включително най-големият замърсител с емисии в региона RWE AG, вече разглеждат пазара. Германската компания е гарантирала своите нужди до средата на десетилетието, докато германските депутати се подготвят да затворят всички въглищни централи в страната до 2038 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още