fallback

Европа все още е в плен на аналоговото мислене

Европейският съюз престъпно подценява предизвикателствата на дигиталната ера

18:22 | 04.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател

Снимка: Bloomberg

Доминиращото настроение в съвременна Европа е безпокойството. То се определя от нуждата за защита, а определящата характеристика на колективното му мислене е самодоволството, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

В доклад на Европейската комисия (ЕК) за изкуствения интелект (AI) тези трите се обединяват по почти комичен начин: страхът от високотехнологично цифрово бъдеще; необходимостта да се защитим от него; и самодоволството, присъщо на убеждението, че решението е в регулацията. Страхът и самодоволството също проникват във външната политика на ЕС и стратегията му за сигурност, която изглежда критично зависи от това Доналд Тръмп да не бъде преизбран за президент на САЩ.

Не бях изненадан да открия, че докладът на ЕС за AI е съсредоточен най-вече върху регулирането, посочва Мюнхау. Това, което намерих за шокиращо обаче е как Комисията омаловажава степента, в която САЩ и Китай доминират на пазара, заключава той. ЕС използва данни от 2016 г., но пропастта се е увеличила драстично оттогава. Индекс на Станфордския университет показва, че САЩ и Китай отговарят за почти всички глобални инвестиции в AI. Единствените други две страни със значими инвестиции в технологичния сектор са Великобритания и Израел.

Гунтрам Волф, директор на аналитичния център Bruegel в Брюксел, отбелязва, че САЩ и Китай заедно отговарят за 85 на сто от кандидатстванията за AI патенти. ЕС просто не е играч в тази област. Всяка интелигентна стратегия ще трябва да тръгне от осъзнаването на този факт, а не дърдорене за „екосистеми, основани на доверие“.

Единствената европейска държава със значимо присъствие в AI е Великобритания. Обединеното кралство харчи повече от САЩ на човек от населението за изследвания в областта на математиката.

Отсъствието на ЕС от AI е избор, а не необходимост. ЕС можеше да си създаде собствена ниша. Франция и Германия все още имат едни от най-добрите математици и инженери в света, но политиката се намеси. ЕС избра да даде приоритет на защитата на данните пред инвестициите в AI. Докладът на ЕК също изключва защитата от своята компетентност, едно от най-важните приложения.

ЕС не е участник във военен AI. Китай изработи дългосрочна AI стратегия през 2017 г., следвана отблизо от Русия и САЩ. САЩ вече използваха AI технологията в Ирак и Сирия. По този начин пренасянето на технологията от отбраната към гражданския сектор ще облагодетелства компаниите в САЩ и Китай, но не и в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още