IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа все още е в плен на аналоговото мислене

Европейският съюз престъпно подценява предизвикателствата на дигиталната ера

18:22 | 04.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В европейските дискусии за технологиите аналоговият начин на мислене все още господства. Спомням си, когато през 90-те години германски производител създаде най-сложната аналогова телефонна станция, когато цифровизацията вече напредваше, пише Мюнхау.

През същото десетилетие Германия и Франция подкрепиха съвместен аналогов стандарт за телевизия с висока разделителна способност - технология, която така и не видя бял свят. Европейските производители на автомобили закъсняват на пазара на електрически коли и нямат голямо ноухау за системите, базирани на AI. Загубата на иновации в Европа е тясно свързана с края на аналоговата ера и с промяната на политическите предпочитания.

Дигиталната революция започна през миналия век, но по-голямата част от нейното икономическо въздействие все още предстои. Нарастваща част от търговията до края на века ще бъде с данни. Навременните глобалните вериги за доставки на физически стоки са определящата характеристика на глобализацията в началото на 21 век. Напредъкът в 3D принтирането ще позволи производството да стане по-локализирано, като по този начин ще намали нуждата от транспортиране на компоненти и стоки през граница.

Когато търгувате с данни, географската близост става без значение. Регулацията се превръща в алгоритъм. Идеята за ЕС като глобален регулатор ще зависи от технология, която не напредва.

Комбинацията от страх, протекционизъм и самодоволство също дава представа за преговорната позиция на ЕС по отношение на Brexit. Тя се ръководи от съжаление, че Brexit се случва, от страх от нелоялна конкуренция и от самодоволство относно потенциала на Обединеното кралство да заеме пазарни ниши, които ЕС оваканти - като AI.

Увеличаването на научните изследвания в областта на математиката може да е индикация за нова индустриална политика, базирана на AI, чиито контури все още не са се очертали. Очаквам правителството на Великобритания да се отърве от законите на ЕС за защита на данните, прогнозира Мюнхау. Google заяви наскоро, че ще премести своите клиентски данни за Обединеното кралство от Ирландия в САЩ.

Може би компанията възнамерява да използва търговските възможности, които биха могли да възникнат от по-либерален режим на защита на данните. Очаквам защитата на данните да се превърне в един от най-големите въпроси в двустранните отношения между ЕС и Великобритания, допълва той.

Нерешеното предизвикателство на ЕС е да разбере дълбоките последици от дигиталната ера, какво означава тя за икономическата политика, отбраната и сигурността, и как трябва да работи самият блок. Това не е време за онези, които живеят в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 4 години
Разбира се, при Държавата е въпрос на правила, контрол и желание.Поредния 'лош' случай, прочетен сутринта:https://***.flagman.bg/article/211377Две институции(РЗИ-Сливен и РИОСВ-Стара Загора) 'си го мерят' и спъват проекта на инвеститора. Предполагам, не заради липса на т.н. цифровизация. За жалост има и такива моменти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Държавата - може, въпреки че и там има просветления в последно време.Дори опашките в КАТ понамаляха. НАП, НАП правели услуги по Мрежата! В Бюрото по Труда също!!! Революция направо.Виж, тези на ТИР-овете на Капитан Андреево кога ще изчезнат, не знам!!!Колкото до частните компании - отиди в няколко офиса и 'ум ще ти зайде' - направо попадаш не в XXI, а в XXII век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Съгласен съм, но изглежда по-добре просто когато си изложиш собственото мнение, а не само да се критикува чуждото, затова го казах. Специално в България държавата е в плен на аналогово или на хартиеното, а това се отразява на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 4 години
Не вярно, а реално, Shadow1,При частния бизнес няма 'плен в аналоговото мислене'!Всички ползват всички възможности, повярвай ми.Не само в ЕС, и в БГ е така, отворена пазарна икономика.Всеки, който изостане дори и малко 'пада зад борда'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Пешо е цар на недоразуменията, кво се чудиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
Shadow1
преди 4 години
Може ли някой да напише какво смята че е вярното, а не всички да се редувате даказвате че било грешно...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 4 години
Откъде е преписвано това... недоразумение?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 4 години
***...какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
фиг.1
преди 4 години
Глупава статия написана от технически неграмотен човек. За съжаление, такива напоследък станаха прекалено много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още