fallback

Германия отхвърли искането за изключване на „Северен поток 2“ от регулациите на ЕС

Според германския регулатор, взел решението, газопроводът не изпълнява законовите изискванията за освобождаване от разпоредбите на ЕС, тъй като не е завършен

18:30 | 01.05.20 г. 5

Германската агенция за управление на енергийните и комуникационни мрежи е отхвърлила искането на компанията оператор Nord Stream 2 газопроводът "Северен поток 2" да бъде изключен от обхвата на европейското законодателство, информира Sputnik News, цитирайки германската агенция Handelsblatt, която се позовава на документ, който агенцията е изпратила днес до страните в спора. 

Според регулатора газопроводът не изпълнява законодателните изискванията за освобождаване от разпоредбите на Европейския съюз(ЕС), тъй като не е завършен.

Решението нанася пореден удар на проекта. Операторът Nord Stream 2, който е 100% собственост на руския газов гигант "Газпром", в началото на тази година подаде молба проектът да бъде изключен от разпоредбите на блока, съобщава БНР. Такава възможност по принцип бе предвидена миналата година при обновяването на директивата за вътрешния газов пазар на ЕС. Въпросът е в компетентността на регулаторите в държавата, в чиито води е краят на конкретния тръбопровод.

По-рано тази седмица руските медии съобщиха, че Полша е решила да се опита да изземе активите на газопровода, цитирайки полския заместник-министър на държавните активите Януш Ковалски. Решението на Варшава е свързано със съдебното дело относно „договора от Ямал“, което полската държавна енергийна компания PGNiG заведе срещу „Газпром“.

Газопроводът "Северен поток 2" започва в Русия и след като преминава по дъното на Балтийско море, завършва в Германия. Изключението обаче е предвидено за тръбопроводи, завършени към май 2019 година, а към тази дата "Северен поток 2" все още не бе достроен. Според компанията оператор обаче понятието "завършен" не бива да се тълкува ограничено.

Страните трябва да изложат позицията си до 8 май, скоро след което регулаторът възнамерява да обяви окончателното си решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още