IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски медии: Полша се опитва да изземе активите на „Северен поток 2“

Решението на Варшава е свързано с търсените от нея 1,5 млрд. долара компенсации от „Газпром“ за надплатени суми за доставки на природен газ за шест години

13:09 | 28.04.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Полша е решила да се опита да изземе активите на газопровода „Северен поток 2“, съобщават руските медии, позовавайки се на изявление на заместник-министъра на държавните активите на Полша Януш Ковалски в интервю за Wprost.

Решението на Варшава е свързано със съдебното дело относно „договора от Ямал“, което полската държавна енергийна компания PGNiG заведе срещу „Газпром“. 

В края на март тази година международният арбитражен съд в Стокхолм заяви, че руската газова компания e надтаксувала Полша при доставките на природен газ. През 2014 г. PGNiG отнесе случая с цените, свързани с „договора от Ямал“ до Стокхолмския арбитражен съд. Компанията заяви на 30 март, че решението на съда, което е обвързващо, е потвърдило, че цените на Русия са „прекомерни“ и тя ще търси от „Газпром“ 1,5 млрд. долара, които трябва да ѝ бъдат възстановени.

По думите на Ковалски това може да забави значително процеса на доизграждане на газопровода „Северен поток 2“, съобщават lenta.ru и Газета.

Според становището на PGNiG „Газпром“ трябва да върне разликата в цената на природния газ за почти шест години (от 1 ноември 2014 г. до 29 февруари 2020 г.).

Полша е един от най-големите противници на руския проект за газопровод, присъединявайки се към призивите на Украйна. Правителствата на двете страни много кратно подчертаваха рисковете от увеличаване на енергийната зависимост на Европа от руския газ.

Руските власти и ръководството на „Газпром“ подчертават, че „Северен поток 2“ има чисто икономически характер. Тъй като компанията Allseas, която полагаше тръби по трасета на газопровода преустанови дейност заради опасения от налагане на наказателни санкции от страна на Вашингтон, Москва ангажира своя кораб „Академик Черски“ да завърши проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
markov
преди 3 години
Същите глупости ги четохме и покрай делото за Юкос , нали и там бяха осъдили Русия за 50 милиарда и щяха да изземват Руска собственост в чужбина. Кво стана ......всички *** мълчат по темата гузно. И сега ще есъщото ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Ironhorse
преди 3 години
Хахаха,спират износа, дащото се опасяват от недостиг, съответно глад.Цената на житото тазо година е по-висока от миналата, и преди да спрат износа.Не си император, а най-обикновен роб, русороб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Смешен пaлячо - Русия спира износът на пшеница, защото МОЖЕ да си го позволи !!! Явно нямат нужда от сухо, а и дълг не съм чул да емитират - за разлика от нас и от 90% от света. Русия има валутни резерви да издържи години наред и това го казват щатските експерти. Ще започнат да изнасят пшеница, когато им е изгодно. Нямат зор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Сигурно затова САЩ се опитват да спрат СП 2 с политически рекет, използвайки като марионетки шляхтичката гнъс, вместо да изместят по метода на нормалните пазарни механизми руския газ? Впрочем ясно е каква сметка си правят те - американските танкери да зареждат направо от терминала на Газпром - дето го строят на брега на Финският залив. Поляците са достатъчно затъпели от злобата си, че да го купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Обърнете внимание на безумното искане на шляхтичите - тия явно не са чували, че договор може да се предоговори само със съгласие на двете страни, а да се развали само ако едната страна е подписала под натиск. Газпром да не ги е принудил с пистолет опрян в полските им тимберици да подписват договор с фиксирана цена? Защо не са подписали договор за доставка на пазарни цени?Така е все едно да си купиш чушки от пазара на два лева, а после да съдиш продавача Пешо, щото Гошо от сергията в другия край на пазара ги продавал на 1.80 - и да искаш Пешо да ти върне разликата... ами да си гледал, бе?И да напомня на пияната полска измeт, че 80% от токът си го добиват от въглища, че ЕС им е вдигнал мерника и им е дал срок до 25-а година да спрат да опушват половин Европа, а капацитетът на новият им газопровод от Норвегия, с който се фукат, е по-малък от сегашните им доставки от Русия. Само след 4 години ще лазят като червеи в краката на Саша Милър в Петербург !!!Разбира се - вариант е да купуват здраво "американски газ"... помните ли как още за първия танкер се разбра, че американците са го заредили с РУСКИ газ и цял свят се смя на полската ***? А американците арогантно (но и напълно правилно) им отговориха: "Договорихме се да ви доставим толкова и толкова втечнен газ, а откъде НИЕ го зареждаме, това е НАША работа !!!"Е, до 3-4 години ще е готов новият огромен терминал за LNG на Газпром край Петербург, така че американските танкери ще имат удобно и близко до полша място за зареждане !!! Така пияндурите ще плащат хем на Газпром, хем на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 10
fon
преди 3 години
И от Луната да си докараш газ пак ще е по-евтин от руския. Това не го ли разбра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
nikon
преди 3 години
Ако бяха избрали Арбитражния съд на БТПП за решаване на споров,сега нямаше да имат ядове.И да ги платят тези пари сега на Поляците,че си ги вземат по-нататък.Колкото и да се напъват Американците.техния LNG няма как да да дойде по-евтин до Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
fon
преди 3 години
Няма да е чудно ако им пратят скоро и отровители с рицинhttps://faktor.bg/bg/articles/***-svyat-ruskite-spetssluzhbi-s-opit-da-otrovyat-s-ritsin-dvama-cheshki-polititsi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Връщайте парите на хората, ушaнkи, не се правете на заспали! Години наред се правихте на големци със свръхнадути цени на газ и нефт, сега прошка няма да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Ironhorse
преди 3 години
https://faktor.bg/bg/articles/zashto-otlozhenoto-pobedobesie-e-krayat-na-putin-videohttps://twitter.com/hrendyabliki?lang=bgВече самите руснаци не вярват на патуранчо ...Дебелака от С Корея нещо не се показва, най-високото джудже на света и то се е покрило в бункер ... все хубави работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още