Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

Варшава постигна това, което България направи малко по-рано – пребори се за компенсации в размер на 1,5 млрд. долара заради надплатените такси за газ от Русия

От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

Снимка: Газпром

Полската държавна газова компания PGNiG заяви, че ще търси 1,5 млрд. долара от руския газов гигант "Газпром", след като международният арбитражен съд в Стокхолм заяви, че "Газпром" e надтаксувала Полша при доставките на природен газ - въпрос, който продължава да бъде актуален и в България.

През 2014 г. PGNiG отнесе случая с цените, свързани с „договора от Ямал“ до Стокхолмския арбитражен съд. Компанията заяви в понеделник (30 март), че решението на съда, което е обвързващо, е потвърдило, че цените на Русия са „прекомерни“, съобщава The New York Times.

Решението проправя пътя на полската компания към възстановяване на сумата със задна дата от 2014 г.

Съгласно договора, подписан през 1996 г., Полша се задължава да купува около 10,2 млрд. куб. м газ всяка година и трябва да плаща фиксирана цена, дори ако няма нужда от цялото количество резервиран газ. Цената не е оповестена, но решението сочи, че е по-висока от тази на пазарите в Западна Европа.

PGNiG е уведомила „Газпром“, че няма да удължава договора за доставка по газопровода „Ямал“ след 2022 година.

Газопроводът "Ямал". Снимка: Газпром

В момента Полша консумира около 18 млрд. куб. м природен газ годишно. От това количество само 4 млрд. куб. м газ идват от местното производство на страната. Около 9 млрд. куб. м газ се внася от Русия по газопровода „Ямал“, който минава през Беларус. Останалото идва от други източници - главно от терминала за втечнен природен газ (LNG) „Швиноуйшче“, където суровината се доставя предимно от САЩ и Катар, пише Warsawa Institute.

Очаква се консумацията на газ в Полша да се увеличи значително през следващите няколко години. Причините за такава промяна са следните: икономическият растеж и преходът от въглища към възобновяеми енергийни източници, главно вятърна и слънчева енергия. Въпреки всичко това природният газ все още играе важна роля в страната. В момента се изграждат комбинирани електроцентрали, които да заменят въглищните съоръжения в Полша.

Според прогнозите, изготвени от компанията Gaz-System, Полша ще увеличи потреблението на газ от 20,6 на 26,4 млрд. куб. м годишно до 2030 г.

Как полското правителство ще отговори на тези предстоящи предизвикателства? На първо място трябва да се разшири капацитета на терминала „Швиноуйшче“. Сегашният капацитет за регазификация, около 5 млрд. куб. м годишно, трябва да бъде увеличен до 7,5 млрд. куб. м годишно през 2022 г. Освен това, в момента тече изграждането на FSRU терминал в Гданския залив с капацитет около 4 млрд. куб. м газ годишно. Все пак той терминал няма да бъде готов преди 2024-2025 г.

През 2019 г. PGNiG е подписала договори за 3,5 млрд. куб. м втечнен газ годишно до „Швиноуйшче“. Количеството ще нарасне до 8,5 млрд. куб. м газ през 2023 г. и година по-късно до почти 12,5 млрд. куб. м.

Друг ключов проект, който ще преобразува полския газов пазар, е Балтийският газопровод. Линията, предназначена да свърже Полша с норвежките газови находища, ще минава по дъното на Северно море през територията на Дания и след това по дъното на Балтийско море, за да стигне най-накрая до Полша. Капацитетът на тръбопровода трябва да бъде 10 млрд. куб. м годишно. Очаква се газът да започне да тече през газопровода през октомври 2022г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (77)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8    
1
 
0
 
77
преди 1 година
Ами писал съм го сто пъти защо LNG е по-скъп, да го пиша 101-ви ли, щото ти нямаш мозък да разбереш? Газпром строи терминал, защото той е на стратегическо място.
6
 
1
 
76
АнтиФъшкист до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Форума тука сай напълнил със себе подобнитети пидали на хранилка от Козяк.
0
 
6
 
75
khao до: be_google
преди 1 година
Няма профилна снимка
и как пишеш, като си бан-нат ? :)))
предпопагам с магия?
2
 
6
 
74
преди 1 година
Няма профилна снимка
Имаме нови гладни за изява тролове, в класирането за най-Tъп трол копейник, след ing5rov и дядя вова, вече плътно се нареждат анти-фъшкист и be google.
7
 
2
 
73
преди 1 година
Няма профилна снимка
супер много мнения НЕ СА ВЪОБЩЕ по темата, но БАН-нат вече 11 години съм аз.

Още от Централна и Източна Европа
Русия обяви САЩ и Чехия за неприятелски страни, България не е в списъка