IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

Варшава постигна това, което България направи малко по-рано – пребори се за компенсации в размер на 1,5 млрд. долара заради надплатените такси за газ от Русия

16:43 | 01.04.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Полската държавна газова компания PGNiG заяви, че ще търси 1,5 млрд. долара от руския газов гигант "Газпром", след като международният арбитражен съд в Стокхолм заяви, че "Газпром" e надтаксувала Полша при доставките на природен газ - въпрос, който продължава да бъде актуален и в България.

През 2014 г. PGNiG отнесе случая с цените, свързани с „договора от Ямал“ до Стокхолмския арбитражен съд. Компанията заяви в понеделник (30 март), че решението на съда, което е обвързващо, е потвърдило, че цените на Русия са „прекомерни“, съобщава The New York Times.

Решението проправя пътя на полската компания към възстановяване на сумата със задна дата от 2014 г.

Съгласно договора, подписан през 1996 г., Полша се задължава да купува около 10,2 млрд. куб. м газ всяка година и трябва да плаща фиксирана цена, дори ако няма нужда от цялото количество резервиран газ. Цената не е оповестена, но решението сочи, че е по-висока от тази на пазарите в Западна Европа.

PGNiG е уведомила „Газпром“, че няма да удължава договора за доставка по газопровода „Ямал“ след 2022 година.

ямал ямал

Газопроводът "Ямал". Снимка: Газпром

В момента Полша консумира около 18 млрд. куб. м природен газ годишно. От това количество само 4 млрд. куб. м газ идват от местното производство на страната. Около 9 млрд. куб. м газ се внася от Русия по газопровода „Ямал“, който минава през Беларус. Останалото идва от други източници - главно от терминала за втечнен природен газ (LNG) „Швиноуйшче“, където суровината се доставя предимно от САЩ и Катар, пише Warsawa Institute.

Очаква се консумацията на газ в Полша да се увеличи значително през следващите няколко години. Причините за такава промяна са следните: икономическият растеж и преходът от въглища към възобновяеми енергийни източници, главно вятърна и слънчева енергия. Въпреки всичко това природният газ все още играе важна роля в страната. В момента се изграждат комбинирани електроцентрали, които да заменят въглищните съоръжения в Полша.

Според прогнозите, изготвени от компанията Gaz-System, Полша ще увеличи потреблението на газ от 20,6 на 26,4 млрд. куб. м годишно до 2030 г.

Как полското правителство ще отговори на тези предстоящи предизвикателства? На първо място трябва да се разшири капацитета на терминала „Швиноуйшче“. Сегашният капацитет за регазификация, около 5 млрд. куб. м годишно, трябва да бъде увеличен до 7,5 млрд. куб. м годишно през 2022 г. Освен това, в момента тече изграждането на FSRU терминал в Гданския залив с капацитет около 4 млрд. куб. м газ годишно. Все пак той терминал няма да бъде готов преди 2024-2025 г.

През 2019 г. PGNiG е подписала договори за 3,5 млрд. куб. м втечнен газ годишно до „Швиноуйшче“. Количеството ще нарасне до 8,5 млрд. куб. м газ през 2023 г. и година по-късно до почти 12,5 млрд. куб. м.

Друг ключов проект, който ще преобразува полския газов пазар, е Балтийският газопровод. Линията, предназначена да свърже Полша с норвежките газови находища, ще минава по дъното на Северно море през територията на Дания и след това по дъното на Балтийско море, за да стигне най-накрая до Полша. Капацитетът на тръбопровода трябва да бъде 10 млрд. куб. м годишно. Очаква се газът да започне да тече през газопровода през октомври 2022г.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

77
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Ами писал съм го сто пъти защо LNG е по-скъп, да го пиша 101-ви ли, щото ти нямаш мозък да разбереш? Газпром строи терминал, защото той е на стратегическо място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 2 rate down comment 6
АнтиФъшкист
преди 3 години
Форума тука сай напълнил със себе подобнитети пидали на хранилка от Козяк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
и как пишеш, като си бан-нат ? :)))предпопагам с магия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Имаме нови гладни за изява ***, в класирането за най-Tъп *** копейник, след ing5rov и дядя вова, вече плътно се нареждат анти-фъшкист и be google.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 2 rate down comment 8
be_google
преди 3 години
супер много мнения НЕ СА ВЪОБЩЕ по темата, но БАН-нат вече 11 години съм аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 6
be_google
преди 3 години
ухааааа, той щото американският газ е изпълнен с любов!Факт е, че и в ЕС има мощна енергийна мафия, доминирана от щатските мошеници!!! Да видим колко време ще трае този цирк.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
дикси, ти ли си, моя любим членоглав ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Тоест не отричаш, че руските ръководители са убили голям брой хора чрез глад, а ги оправдаваш с това, че са за вземат властта са получили финансиране от запад? Интересно оправдание ... дали може да намериш руски източник, който го използва или е твое съчетание? Дали не може да го развиеш и с жертвите от управлението на Сталин след ВСВ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 2 rate down comment 7
АнтиФъшкист
преди 3 години
Туй не попречи на Запада(Демокрациите) да бъде съюзник на СССР. И голодомора го праят хората на Ленин и Троцки,които са пристигнали от Запада. След кат Сталин взима окончателно основната власт, цирка свършва и западните агенти са ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Човек, нормален ли си? Може да има глад в империята поради 100 причини - това не оправдава насилваното изземане на всичкото зърно, дори на това за посев. Преди да оправдавал престъпления срещу човечеството, почети два реда за самото престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още