fallback

Льо Мер: Решението на германския съд за ЕЦБ не е елемент на стабилност

Действията на ЕЦБ отговарят на мандата ѝ, заяви управителят на Banque de France Франсоа Вилроа дьо Гало

21:16 | 06.05.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Решението на германския Конституционен съд да отправи ултиматум към Европейската централна банка (ЕЦБ), за да оправдае изкупуванията на дългови книжа, не е елемент на стабилност, заяви френският министър на финансите Брюно Льо Мер. Решението на Конституционния съд в Карлсруе не е елемент на стабилност, коментира днес Льо Мер, цитиран от AFP. Той припомни, че европейските договори гарантират независимостта на ЕЦБ. Банката взема решенията си напълно независимо и тя решава как ще изпълнява мандата си под контрола на Европейската сметна палата, която следи за спазването на европейските договори, подчерта Льо Мер.

Управителят на Banque de France Франсоа Вилроа дьо Гало също реагира на решението на германския съд. Той подчерта, че действията на ЕЦБ отговарят на мандата й и че банката е решена да го изпълнява.

Конституционният съд на Германия постанови във вторник, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации за милиарди евро отчасти нарушава германското законодателство.   Потвърждаваме върховенството на общностното право и факта, че решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички национални съдилища, каза говорителят.

Съдът на ЕС отказа коментар.

Според германския конституционен съд изкупуването на облигации на страните от еврозоната от ЕЦБ, което се извършва от 2015 г. с цел стимулиране на европейската икономика, противоречи на германския основен закон, тъй като при проверката на съразмерността на решението на ЕЦБ не са участвали правителството и парламентът на Германия. Същевременно няма нарушение на забраната за държавно финансиране.   Освен това Федералният конституционен съд обяви решение на Европейския съд от декември 2018 г. за програмата за покупка на ЕЦБ за произволно и следователно необвързващо за Федералния конституционен съд. Европейският съд одобри програмата на ЕЦБ във всички отношения. Това предварително решение от Люксембург е „абсолютно неразбираемо", се казва в решението на германските конституционни съдии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още