Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ спечели съдебната битка за законността на програмата за изкупуване на облигации

Програмата на ЕЦБ е в съответствие със закона, постанови Европейският съд

ЕЦБ спечели съдебната битка за законността на програмата за изкупуване на облигации

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) не е надвишила правомощията си със създаването на програмата за количествени облекчения в опит да забави дефлацията в еврозоната. Такова решение взеха съдиите в Европейския съд, слагайки край на продължилата с години ключова съдебна битка.

Програмата на ЕЦБ за покупка на облигации е в съответствие със закона, постанови Европейският съд, отхвърляйки поредната оспорване на политиката на централната банка, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Според критици, най-вече в Германия, решението на председателя на ЕЦБ Марио Драги противоречи със забраната за т. нар. парично финансиране.

„Това не превишава мандата на ЕЦБ и не си противоречи със забраната за парично финансиране“, обяви съдът в Люксембург в своето решение, което има обвързващ характер.

В него се отхвърля аргумента, че ЕЦБ на практика спонсорира правителствата със своята програма на стойност над 2,6 трлн. евро, която се очаква да бъде прекратена в края на този месец.

Позицията на съда беше поискана от германски конституционен съд в Карлсруе, към който са се обърнали редица жалбоподатели, сред които и евроскептичния депутат от Европарламента Бернд Луке.

Оплакванията срещу ЕЦБ получиха удар от Европейския съд още през октомври, когато един от генералните адвокати на Европейския съд Мелхиор Вателет изрази необвързващо мнение, с което отхвърли твърденията на завелите дела срещу банката. Той заяви, че покупките на облигации не са равни на пряко финансиране на дълга, тъй като се извършват на вторичния пазар.

Мнението му послужи само като съвет към съда, но обикновено то съвпада с финалното решение.

След обявяването на решението във вторник делото се връща в германския съд.

Заключението идва само дни преди заседанието на управителния съвет на ЕЦБ в четвъртък, на което се очаква банката да вземе решение за спиране на покупките на облигации от края на декември.

Мащабното изкупуване на облигации – което стана и основен стълб на политиката за съживяване на инфлацията и растежа в еврозоната след финансовата криза от 2008 г., започна през март 2015 г. Германската централна банка Бундесбанк беше един от основните противници с довода, че по този начин се намаляват стимулите на правителствата за конкурентоспособност на икономиките си.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК: Полша и Унгария да се обърнат към Съда на ЕС, вместо да блокират бюджета