IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ ще прекрати стимулите си през декември въпреки по-слабите данни напоследък

Председателят на ЕЦБ призна, че "показателите на базисната инфлация" продължават да бъдат "умерени"

18:09 | 26.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги подчерта, че ЕЦБ все още планира да сложи край на следкризисната си програма със стимули до края на тази година, въпреки че последните данни за икономиката на еврозоната "са донякъде по-слаби от очакваното", съобщава Financial Times.

Пред комисия на Европейския парламент в понеделник Драги заяви, че намерението на ЕЦБ остава край на разширяването на програмата за изкупуване на облигации на стойност 2,6 млрд. евро в края на 2018 г. С това ще се отбележи стартът на излизането от инициативата, която помогна на блока да възстанови икономиката си.

"Управителният съвет продължава да очаква, че... покупките на нетни активи ще приключат през декември 2018 г.", заяви Драги, добавяйки, че това ще бъде "предмет" на предстоящите данни, потвърждаващи средносрочните перспективи на ЕЦБ за инфлацията.

Председателят на ЕЦБ призна, че "показателите на базисната инфлация" продължават да бъдат "умерени", но подчерта, че има индикации, че икономиката укрепва.

"Като цяло това е добра причина да бъдем уверени, че базисната инфлация постепенно ще се ускори занапред", допълни той.

Драги подчерта, че дори след като започне свиване на програмата за количествено облекчаване "значителен обем от паричните стимули ще бъдат запазени".

В коментарите си пред европейските депутати той призова още за ускоряване на политическата дейност, за да се засили устойчивостта на еврозоната при кризи, най-вече в областта на банковия съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
LDS
преди 5 години
намерението на ЕЦБ остава край на разширяването на програмата за изкупуване на облигации на стойност 2,6 млрд. евро в края на 2018 г.Защо много често българските медии бъркате числата?Не ги ли смятате за важни ?Според мен програмта за изкупуване на облигации е по-скоро 2.6 трлн. евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Без защита срещу щети от ЕЦБ, Европейският съюз е с подсигуряван провал.Спасението на Европейския съюз от катастрофална криза е възможно само при защита срещу щети от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още