fallback

Стратезите предупреждават: Забравете тазгодишните върхове на европейските индекси

Прогнозите са, че няма да има нови спадове, като тези през март, но няма и да наблюдаваме големи ръстове

20:11 | 18.06.20 г. 1

Върховете на европейските индекси може вече да са зад гърба ни.

Стратези очакват средно за 2020 г. бенчмаркът Euro Stoxx 50 Index да завърши на ниво от 3098 пункта – спад от 4,5% спрямо стойността му в края на борсовата сесия във вторник. За по-широкия показател Stoxx Europe 600 очакванията са 367 пункта, което е ръст от едва 1%, посочва Bloomberg.

Европейските измерители успяха да възстановят около две трети от причинените от пандемията спадове с впечатляваща бързина, преди увеличението да замре през юни. В сряда Stoxx 600 набра още малко инерция с повишение от 0,7%, след като отбеляза най-големия си седмичен спад от март насам миналата седмица заради притесненията за втора вълна на COVID-19.

Акциите в региона може и да не повторят спадовете от март благодарение на масивните програми за стимули, които стабилизират пазара. Те обаче няма да отбележат и нови върхове. Несигурността от влиянието на пандемията продължава да витае над представянето на компаниите и икономиката, водейки до разнообразни прогнози на стратезите.

Сред най-бичи настроените е германската Deutsche Bank AG, която прогнозира, че Stoxx 600 ще завърши годината на ниво от 440 пункта или с около 21% над представянето от вторник.

На обратния полюс е френско-германската група за финансови услуги Oddo BHF, която прогнозира спад от 11% до 322 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още