Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските борси отразиха оптимизма около търсенето на лечение срещу COVID-19

Във фокуса на инвеститорите се озова и изказването на управителя на Фед Джером Пауъл, който сигнализира за начало на стабилизиране на икономиката на САЩ

Европейските борси отразиха оптимизма около търсенето на лечение срещу COVID-19

Снимка: БГНЕС

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната търговия на зелена територия, отразявайки инвеститорския оптимизъм около намирането на лекарство срещу коронавируса и решението на Федералния резерв на САЩ за допълнителни стимули чрез закупуване на корпоративни облигации, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 2,9 на сто до 363,33 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 404,31 пункта, или 3,39%, до ниво от 12 315,66 пункта.

Френският индекс CAC се покачи с 2,84% до 4952,46 пункта.

Британският измерител FTSE регистрира ръст от 178,09 пункта, или 2,94%, до равнище от 6242,79 пункта.

Фокусът на инвеститорите през днешния ден беше насочен към изказването на управителя на Фед Джером Пауъл пред Конгреса, който посочи, че напоследък някои показатели сочат към стабилизация, а в някои области се забелязва скромно възстановяване на икономическата активност. По отношение на корпоративните облигации Пауъл заяви, че темпът на закупуване ще зависи от това как ще реагира пазарът. Доходността по корпоративните облигации е близо до най-ниските нива и спредът в сравнение с държавния дълг се е свил до равнището от преди избухването на пандемията от коронавирус. 

Още по темата

Междувременно се появиха множество съобщения, в които се казва, че Дексаметазон, широко достъпно лекарство, може да помогне на болни от корнавирус в критично състояние. Съобщава се, че лечението намалява смъртността от Covid-19 при хоспитализирани пациенти с до една трета.

Допълнителен импулс към оптимизма на трейдърите и инвеститорите добави новината за икономическите нагласи в еврозоната, които се подобряват през този месец. Въпреки тежката рецесия професионалистите на фондовите борси са все по-оптимистични по отношение на перспективите за германската икономика, както и за тази на еврозоната.

През юни 2020 г. показателят на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW за нагласите в еврозоната се покачва с 12,6 пункта в сравнение с предходния месец до сегашното ниво от 58,6 пункта. Индикаторът за текущата икономическа ситуация във валутния съюз нараства с 5,4 пункта до ниво от минус 89,6 пункта.

Нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие на  Германия се подобряват за трети пореден месец, като нарастват с 12,4 пункта до 63,4 пункта.

При индивидуалните акции книжата на круизния оператор Carnival поскъпнаха със 7,5 на сто, след като компанията представи своя финансов отчет. Британската аутсорсинг компания Capita отбеляза 7,6-процетен ръст в стойността. В дъното на Stoxx 600 се озова германската компания за онлайн търговия Zalando, чиито акции поевтиняха с 4%.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме