fallback

ЕП препоръчва на ЕС да съди Китай в Хага заради Хонконг*

Евродепутатите искат блокът да използва и икономически лостове за разубеждаване на Пекин да наложи законите за сигурността на специалния административен район

10:55 | 20.06.20 г. 1

Европейският съюз (ЕС) трябва да съди Китай в Международния съд в Хага, ако Пекин наложи нов закон за сигурност на Хонконг, реши Европейският парламент (ЕП), предава Ройтерс.

В приетата резолюция евродепутатите посочват, че блокът трябва да използва и икономически лостове за разубеждаване на Китай.

Правителствата на ЕС вече изразиха сериозна загриженост относно китайския закон за сигурност за Хонконг, за който демократичните активисти, дипломатите и някои бизнеси твърдят, че ще застраши полуавтономния му статут и ролята му на глобален финансов център.

Най-важният орган за вземане на решения в китайския парламент преразглежда проект на ново законодателство за национална сигурност за Хонконг от четвъртък. Първоначалният доклад на информационната агенция Синхуа за заседанието на Постоянния комитет казва, че то ще приключи в събота сутринта, но не се споменава Хонконг.

Резолюцията на ЕП не е обвързваща, политическите сигнали, които предоставя, могат да насочват политиката.

Ръководителите на европейските институции и китайският премиер Ли Кекианг са готови да проведат видео среща на върха в понеделник.

Същевременно най-върховният законодателен орган на Китай приключи заседанието си в събота без да споменава предложения закон за сигурност за Хонконг, според официалната информационна агенция Синхуа. Постоянният комитет на Националния народен конгрес започна в четвъртък обсъждане на законодателството за национална сигурност.

Китайският законодателен орган заяви, че категорично осъжда и се противопоставя на резолюцията на Европейския парламент относно законодателството, защото това представлява намеса във вътрешните работи на Китай. 

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още