fallback

И Полша призовава за спиране на строителството на “Северен поток 2”

Тръбопроводът укрепва властовите позиции на Русия и помага на Путин да разшири военните си сили, заяви полският премиер Матеуш Моравецки

16:45 | 09.09.20 г. 4
Автор - снимка
Създател

Полша поиска Германия да прекрати строителството на спорния газопровод през Балтийско море “Северен поток 2”. Премиерът на страната Матеуш Моравецки определи в сряда проекта като заплаха за стабилността на региона. В отговор на отравянето на руския опозиционен политик Андрей Навални Германия трябва да спре строителството, каза Моравецки в свое интервю по радиото. Тръбопроводът само укрепвал властовите позиции на Русия и помагал на президента Владимир Путин да разшири военните си сили, "за да сплаши други нации".

Моравецки се позова и на събитията в Беларус и ситуацията в Украйна, за които тръбопроводът представлява значителен риск. “Северен поток 2” е предназначен да удвои капацитета на съществуващата линия „Северен поток 1“. По този начин Русия може да насочи още повече газ към Европа и да заобиколи предишния главен тръбопровод през Украйна. Киев пък ще загуби приходи, а договорите предвиждат минимално количество руски газ, който трябва да бъде прекаран през страната. Към момента “Северен поток 2” е завършен на 90 процента.
 Призивите за разрушаване на конструкцията заради отравянето на Навални стават все по-силни. Според федералното правителство е доказано „извън всякакво съмнение“, че критикът на Путин е бил отровен с химически военен агент от групата „Новичок“. Веществото, разработено в Съветския съюз, вече бе използвано за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. Сега германското правителство изисква разяснения от руското правителство и по случая Навални. 44-годишният критик на Кремъл припадна по време на вътрешен за Русия полет в Сибир на 20 август. След спешно кацане той първоначално бе лекуван в клиника в Омск, преди да бъде откаран в Германия на 22 август и прехвърлен в Charité в Берлин. Впоследствие той бе изкаран от кома, но не е ясно дали може да бъде разпитан. Руските лекари няколко пъти бяха заявявали, че не са открили доказателства за отравянето на Навални.

По-рано през седмицата германският канцлер Ангела Меркел заяви, че всички решения по проекта за газопровода "Северен поток 2" ще трябва да се вземат от Европейския съюз, а не само от Германия. Меркел е под натиск да спре партньорството по проекта с Русия заради случая с Навални.

Германия прави сериозна грешка по отношение на реализацията на "Северен поток 2". "Ако "Северен поток 2" се реализира, това означава, че последното десетилетие в областта на енергетиката в ЕС е загубено и Москва е надиграла Брюксел. Този проект разделя ЕС и вреди на централноевропейските държави", заяви пък пред Bloomberg TV Bulgaria Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още