fallback

Европейските борси са под натиска на безрезултатните преговори в САЩ

Почти всички сектори и големи борси на Стария континент се озоваха на червена територия в сряда

20:21 | 21.10.20 г. 1

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в сряда с понижение, а инвеститорите бяха под влиянието на последните развития в преговорите в САЩ за стимулиране на икономиката заради коронавируса, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от около 1,3%, а секторът на пътуванията и забавленията се понижи с 2,5%, повеждайки загубите. Почти всички сектори и големи борси се озоваха на негативна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 1,91% от стойността си и приключи деня на ниво от 5776,50 пункта. Германският DAX е надолу с 1,41% до ниво от 12 557,64 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 1,53% до 4853,95 пункта.

Трейдърите в Европа наблюдават последните политически развития отвъд океана. Началникът на канцеларията на Белия дом Марк Медоус заяви, че председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и финансовият министър Стивън Манучин са постигнали „добър напредък“ в разговорите, след което добави, че те „все още трябва да извървят известен път“ преди да постигнат споразумение.

Двамата трябва да говорят отново в сряда и Медоус изрази надежда да види „някакво споразумение преди уикенда“. Разговорът между Манучин и Пелоси във вторник беше продължение на опит в последната минута за постигане на споразумение преди изборите на 3 ноември.

Обратно в Европа паундът поскъпна с 1,6% спрямо долара в сряда, след като главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние намекна, че търговско споразумение с Великобритания е възможно.

Книжата на шведския телекомен гигант Ericsson поскъпнаха с близо 10% след по-добрия от очакванията отчет за третото тримесечие, а цената на акциите на холандската компания за суровини Randstad прибави над 6% към стойността си след силни резултати.

Nestle надмина очакванията за третото тримесечие и повиши целта си за растеж на органичните продажби през 2020 г. до 3%, но книжата на гиганта в потребителските стоки леко поевтиняха до края на търговията.

На дъното на европейския индекс на сините чипове листнатите в Лондон книжата на Centamin поевтиняха с над 19%, след като златодобивната компания обяви спад на производството и на продажбите през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още