IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скокът на маржовете донесе по-висока печалба на Ericsson

Компанията е уверена, че може да изпълни годишните си цели

10:22 | 21.10.20 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор Борхе Еколм. <em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор Борхе Еколм. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Шведската компания Ericsson обяви, че тримесечната ѝ печалба е надминала прогнозите на анализаторите, подпомогната от скока на маржовете в нейния бизнес. Освен това обяви, че е „по-уверена“, че ще може да изпълни целите си за 2020 г., предава Ройтерс.  

Коригираната оперативна печалба на Ericsson за третото тримесечие е нараснала до 9 млрд. шведски крони (1 млрд. долара) от 6,5 млрд. крони година по-рано, изпреварвайки прогнозата за 6,98 млрд. крони според оценката на Refinitiv.

Брутният марж на групата, като се изключат разходите за преструктуриране, е скочил до 43,2% през третото тримесечие. Година по-рано той беше 37,8%.

Брутният марж на звеното за мрежи е нараснал до 46,5% от 41,6%, тъй като бизнесът е останал силен в САЩ, подкрепен от финализирането на сливането на Sprint и T-Mobile US, работата по търговете за честотите от спектъра и нарастващото търсене на новото поколение мобилни мрежи.

Броят на спечелените 5G договори е достигнал 112, тъй като все повече телекомуникационни оператори се насочват към пускането на следващото поколение мобилни технологии. Фактор е и натискът от Съединените щати за изтласкване на Huawei извън мрежите на много страни.

5G договорите в Китай, Тайван, Хонконг и Макао са се развили по план, допринасяйки за печалбата за третото тримесечие и се очаква да растат още, посочва компанията.

Пандемията е засегнала продажбите в Латинска Америка и Африка, но на други места бизнесът се е развивал добре през тримесечието, благодарение на това, че операторите са продължили да инвестират в 5G технологии, а в част от случаите е трябвало да увеличат капацитета си заради скока в трафика на данни в някои части от мрежите.

Общите приходи на Ericsson са нараснали с 1% до 57,5 млрд. крони.

„Досега Covid-19 има ограничено влияние върху бизнеса, но ние следим отблизо за всякакви сигнали за промяна на ситуацията“, обяви главният изпълнителен директор Борхе Еколм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още