IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика може да се възстанови до предпандемичните нива в края на 2021 г.

БВП на страната ще нарасне с 5,3% през следващата година, след като се свие с 5,1% през 2020 г., прогнозират от института DIW

16:24 | 10.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Германия може да се възстанови на нивата отпреди кризата към края на 2021 г., ако пандемията от коронавируса остане под контрол през зимата и ограниченията постепенно бъдат премахнати в началото на следващата година, обяви икономическият институт DIW.

Германската икономика ще нарасне с 5,3% през следващата година, след като се свие с 5,1% през 2020 г., прогнозира институтът. Двете блокади от тази година с цел ограничаване на заразените с коронавируса засегнаха растежа на най-голямата европейска икономика, съобщава Ройтерс.

„Ако ограниченията продължат до пролетта, икономическата продукция в Германия през 2021 г. може да бъде с 1,5 процентни пункта по-ниска, отколкото се очаква в по-оптимистичния сценарий“, казва се в изявлението на DIW.

Германия е в частична блокада от шест седмици, затворени са баровете и ресторантите, но магазините и училищата са отворени. Броят на ежедневно регистрираните нови случаи достигна рекордно ниво днес, 10 декември.

Германският износ нарастваа по-слабо от очакваното през октомври, но външната търговия все още дава тласък на най-голямата европейска икономика в началото на четвъртото тримесечие.

В същото време данните за промишленото производство от тази седмица показват, че то се повишава през октомври - знак, че ориентираният към износ производствен сектор е помогнал на икономиката да се стабилизира през текущото тримесечие.

Мерките за блокиране, принудили голяма част от сектора на услугите да затвори от 2 ноември, замъгляват перспективите пред икономиката, която се очаква да стагнира или дори да се свие през последните три месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още