IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Участъкът на "Северен поток 2" в германски води вероятно е завършен

Германия обаче не възнамерява да отстъпи в спора за тръбопровода, който ще направи Западна Европа по-зависима от руския газ

15:07 | 28.12.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руският кораб за полагане на тръби "Фортуна" е напуснал строителната площадка на газопровода "Северен поток 2" в Балтийско море, показват данните на онлайн платформата за технологии и иновации Refinitiv Eikon, съобщава БНР. Това предполага, че участъкът от 2,6 км от проекта в германските води може би вече е завършен.
Сега корабът "Фортуна" се е насочил към северногерманското пристанище Висмар, показват още данните, цитирани от Ройтерс. Очаква се да продължи строителството на тръбопровода в датски води през следващия месец.

По-рано през декември руският кораб за полагане на тръби поднови работата по тръбопровода, който ще пренася природна газ директно от Русия към Западна Европа, заобикаляйки Украйна. Работата беше спряна за една година поради рисковете от американски санкции.

Междувременно стана ясно, че Берлин не възнамерява да отстъпи в спора със САЩ за газопровода "Северен поток 2". Това заяви министърът на външните работи Хайко Маас, цитиран от ДПА.

Не бива да ни се говори за европейски суверенитет, щом под това се подразбира, че занапред трябва да правим всичко така, както иска Вашингтон, каза той във връзка с предстоящото встъпване в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, допълва БТА. 

Берлин търси нов старт в отношенията с Вашингтон при Байдън, след като те се влошиха при сегашния президент Доналд Тръмп. Разногласията по някои спорни точки обаче ще продължат, изтъкна Маас. "Федералното правителство няма да промени позицията си за "Северен поток 2", подчерта той, но добави: "Важното е, че сме единни по централните стратегически и геополитически въпроси - ние сме на една и съща страна на игралното поле".

Не се очаква политиката на САЩ да се промени с встъпването в длъжност на Байдън - демократическият новоизбран президент отхвърля проекта също като Тръмп. САЩ осъдиха "Северен поток 2", който според тях застрашава сигурността на съюзниците от НАТО в Европейския съюз, като увеличава зависимостта от Русия, и заплашиха с нови санкции. Привърженици на проекта обвиняват САЩ, че просто искат да могат да продават по-добре собствения си газ в Европа, допълва ДПА.

Тръбопроводът, който се очаква да струва 9,5 млрд. евро, ще направи Западна Европа по-зависима от руския газ, а Вашингтон заяви, че този проект ще компрометира европейската енергийна сигурност, докато Кремъл определи заплахите за санкции от страна на САЩ като "нелоялна конкуренция".

Консорциумът, изграждащ газопровода, воден от руския газов гигант „Газпром“ със западни партньори, все още трябва да прокара над 100 км тръбопровод, въпреки че до момента са положени около 90% от тръбите, като сухоземните съоръжения са напълно готови. САЩ обаче притискат своите европейски съюзници и компании да спрат да работят по изграждането на тръбопровода.

От "Газпром" твърдят, че „Фортуна“ ще започне работата и в датския участък, но дейността му ще бъде подпомогната и от други кораби.

На този етап от Nord Stream 2, проектната компания за газопровода, не са коментирали новината за готвените нови санкции, отбелязват от Ройтерс.

Позицията на Москва по темата е ясна - за тях ограниченията, налагани от САЩ, целят недопускане на руския газ в Европа, за да може страната да продава своя втечнен газ. От Вашингтон отговарят, че този газопровод ще наруши европейската сигурност, а това ще се отрази и на трансатлантическата сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
САЩ да продават на по-ниски цени от "Газпром" с 20-30 процента и по тръбите наистина може изобщо да не потече никаква газ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Стига пропаганда. Новият газопровод просто ще замени украинското трасе. Цялата работа е, че мрсните укри няма да могат да рекетират Газпром и индиректно европейските потребители. Реално доставките ще станат по-сигурни. Разбира се, крадливото синче на Церебралното зомби няма да може да гепи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Как една тръба заменена с друга тръба от същият доставчик ги прави по-зависими ?! ХАмериканците кръв пикаят сега. "ОСвободиха" Украйна и бяха леко заобиколени. Ако Европа ще стане силно зависима от руски газ, да започнат да носят от тяхната газ за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Оправете си заглавието. И стига с тази мантра за зависимост от руския газ. Полша си построи терминал за втечнен газ и ще си внася "молекули на свободата" от САЩ. Или от Катар, или от където й е угодно. "Привърженици на проекта обвиняват САЩ, че просто искат да могат да продават по-добре собствения си газ в Европа, допълва ДПА." Нищо лично, просто бизнес. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още